Putin og Merkel ønsker stabilt Ukraine

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har over telefonen diskuteret situationen i Ukraine, oplyser Kreml.

I Berlin siger Merkels kanslerministerium, at de to lande er enige om, at de har fælles interesser i et stabilt Ukraine, og at de vil forblive i nær kontakt om udviklingen.

Under samtalen blev det også fastslået, at både Moskva og Berlin er enige om, at Ukraines "territoriale integritet" skal opretholdes.

Merkel har også ført drøftelser med den ukrainske oppositionsleder Julia Timosjenko, der blev løsladt fra fængslet lørdag.

- Merkel lykønskede over telefonen Julia Timosjenko med løsladelsen og udtrykte ønske om at se hende vende tilbage til det almindelige politiske liv, hvilken kan blive en afgørende faktor for stabiliseringen af situationen i Ukraine, hedder det i en erklæring fra den tyske forbundskanslers ministerium.

Merkel siger, at Timosjenkos tilbagevenden til det politiske liv også vil bidrage til Ukraines enhed og bidrage til en europæisk reformproces.

Under telefonsamtalen, der fandt sted lørdag, blev Merkel og Timisjenko enige om at mødes.

- De enedes om at mødes meget snart, siger talsmænd for Timisjenko.

Tyskland bliver ofte beskyldt for at være for tilbageholdende og passiv i international politik, men under krisen i Ukraine har Berlin været usædvanligt klar og aktiv i bestræbelserne på at få løst krisen.

I EU's relationer til Østeuropa og Rusland har tyskerne i stigende grad talt på vegne af de 28 EU-lande på grund af geografisk nærhed og i kraft af gamle kommunikationskanaler, siger analytikere.

Fredag førte den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, og Polens Radoslaw Sikorski maratonforhandlinger med Viktor Janukovitj, hvor den trængte præsident gik med til en ny enhedsregering, forfatningsændringer og udskrivning af valg.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip