Putin og Obama er enige om hurtig handling i Ukraine

Skrevet af admin

22/02/2014

Dagens topnyheder

Præsidenterne i USA og Rusland, Barack Obama og Vladimir Putin, havde fredag aften en "konstruktiv" samtale over telefonen, hvor de lagde vægt på en hurtig implementering af den aftale, der skal standse volden mellem sikkerhedsstyrker og demonstranter i Ukraine.

De to præsidenter talte også om behovet for, at Ukraines økonomi bliver stabiliseret, fortæller en højtstående embedsmænd fra USA's udenrigsministerium.

- De enedes om, at aftalen, der blev indgået i dag (fredag, red.), bliver nødt til at blive implementeret i en fart, og at det er meget vigtigt at opfordre alle sider til at undgå at ty til vold, samt at der her er en ægte mulighed for et fredeligt resultat, siger embedsmanden.

Putin gjorde det under opkaldet klart, at Rusland ønsker at være en del af implementeringsprocessen i Ukraine.

Embedsmanden siger samtidig, at aftalen fortsat er "meget, meget skrøbelig", og at der er behov for international støtte for at opnå en stabil situation i Ukraine.

- Aftalen har været svær at sælge, og den vil fortsat være svær at sælge til folk på gaden for oppositionen. Ikke mindst på grund af den forfærdelige, forfærdelige vold de seneste to dage, lyder det.

Det Hvide Hus gentager da også truslen om at indføre sanktioner:

- Vi udelukker ikke sanktioner for at holde de skyldige for volden ansvarlige for deres gerninger, særligt hvis der kommer mere vold, eller hvis aftalen bliver brudt, siger talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney.

Aftalen, der betyder etableringen af en overgangsregering, indskrænkning af præsident Viktor Janukovitjs magt og præsidentvalg allerede i år, blev fredag underskrevet af Janukovitj, oppositionen og udenrigsministrene fra Tyskland og Polen.

Putin og Obama talte ikke kun om krisen i Ukraine i telefonopkaldet. De talte også om andre globale kriser, hvor de har svært ved at nå til enighed - blandt andet borgerkrigen i Syrien og Irans atomprogram, lyder det fra Det Hvide Hus.

/ritzau/Reuters