Putin og Obama talte om militæraktion mod Islamisk Stat

Skrevet af admin

29/09/2015

Dagens topnyheder

USA og Rusland er fortsat dybt uenige om, hvilken rolle Syriens præsident, Bashar al-Assad, skal indtage i forsøget på at få stoppet borgerkrigen i landet.

Det står klart, efter at USA's præsident, Barack Obama, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, mandag for første gang i to år mødtes på tomandshånd.

En amerikansk embedsmand oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at Obama og Putin blev enige om at forsøge at finde en politisk løsning på den syriske krise.

Men præsident Assads fremtid kunne de ikke blive enige om.

Det oplyser embedsmanden efter mødet, der fandt sted i New York i forbindelse med FN's Generalforsamling.

Obama gentog sit synspunkt, om at han ikke ser nogen vej til stabilitet i Syrien, så længe Assad er ved magten. En holdning som deles af flere lande - deriblandt Frankrig.

Putin mener derimod, at Assad skal være en del af en løsning.

- Jeg har stor respekt for mine amerikanske og franske præsidentkolleger, men de er ikke statsborgere i Syrien og skal ikke blande sig i valget af et andet lands leder, siger Vladimir Putin ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Med hensyn til Islamisk Stat (IS), der har erobret store områder i Syrien og Irak, oplyser Vladimir Putin, at muligheden for, at Rusland slutter sig til den koalition af lande, som med luftangreb bekæmper IS, blev drøftet.

Putin vil ikke afvise, at det kan blive tilfældet.

Han understregede dog over for Obama, at Rusland "aldrig" vil tage del i militære aktioner på landjorden mod IS eller andre militante grupper i Syrien, der forsøger at vælte præsident Bashar al-Assads styre.

- Når det kommer til russisk medvirken, overvejer vi, hvad vi kan gøre for at støtte dem, der er på slagmarken, der modstår og kæmpe mod terrorister. Først og fremmest Isil (IS, red.), siger Putin.

Forholdet mellem Rusland og USA er på et lavpunkt på grund af situationen i det østlige Ukraine, Ruslands annektering af Krim-halvøen og de vestlige landes sanktioner mod Rusland.

Der var heller ingen tegn på større gensynsglæde mellem Obama og Putin før mandagens møde. Et kort håndtryk og et lille smil fra begge sider blev det til ifølge de internationale nyhedsbureauer.

Under samtalen blev de to præsidenter ifølge Putin dog enige om, at de vil "arbejde på at overvinde de eksisterende forskelle".

/ritzau/