Putin ophæver Moskvas frihandelsaftale med Ukraine

Ruslands præsident, Vladimir Putin, underskrev onsdag et dekret, som ophæver Moskvas frihandelsaftale med Ukraine fra den 1. januar. Det viser et officielt dokument, som Kreml har offentliggjort online.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at dekretet henviser til Ruslands interesser og økonomiske sikkerhed.

Putin har givet ordre til en ophævelse af aftalen, som blev underskrevet i oktober 2011, som led i et mere omfattende kursskifte, der omfatter et tættere samarbejde i den tidligere sovjetblok under navnet "Den Eurasiatiske Union."

Nyhedsbureauet Interfax skriver, at ophævelsen af aftalen med Ukraine indebærer, at der ikke længere er samme frie toldregler som tidligere, og at der ikke er samme muligheder for investeringer og tjenesteydelser hen over de to landes grænse.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, siger, at han er ked af den russiske beslutning, men han understreger også, at han "er parat til at betale prisen".

- Ukraine er klar over de nye restriktioner og skaden på den ukrainske økonomi, men vi er parate til at betale prisen for vor frihed og for vor europæiske valg, siger han.

Frihandelszonen blev etableret mellem en lang række af de tidligere sovjetrepublikker, og den skulle udgøre grundlaget for tættere og tættere bånd i Putins "Eurasiatiske Union."

Handlen mellem Rusland og Ukraine er blevet betydeligt reduceret siden magtskiftet i Ukraine for snart to år siden og den efterfølgende væbnede konflikt i det østlige Ukraine.

Krisen i Ukraine begyndte ved udgangen af 2013, da den daværende præsident Viktor Janukovitj, der var prorussisk, pludselig sagde nej til at skrive under på en handels- og samarbejdsaftale med EU.

Hans beslutning, der var truffet efter pres fra Rusland, udløste voldsomme spændinger blandt ukrainerne, der var splittet mellem prorussiske og provestlige grupper.

Janukovitj flygtede fra sit land efter massivt pres fra befolkningen. Han søgte i ly af natten mod halvøen Krim og senere Rusland.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip