Putin overvejer endnu en periode i spidsen for Rusland

»Det vil jeg ikke udelukke,« sagde Putin under et pressemøde torsdag, da han blev spurgt, om han genopstiller.

60-årige Putin er i gang med sin tredje periode som præsident. Han blev første gang valgt til posten i 2000 og sad frem til 2008, hvorefter han ifølge den russiske forfatning ikke kunne genopstille til endnu et valg.

Han måtte derfor forlade præsidentembedet, som han overlod sin håndplukkede arvtager, Dmitrij Medvedev, mens han angiveligt blot ventede på, at han kunne stille op igen. De mellemliggende år fordrev Putin som Ruslands premierminister, men i 2012 genvandt han præsidentmagten, og siden har Rusland været præget af nogle af de største politiske demonstrationer mod ham og hans regering siden Sovjet-tiden, skriver BBC.

Putins modstandere beskylder ham for at underminere demokratiet og for ikke at gøre nok for at bekæmpe den omfattende korruption i landet.

Senest har Putin været udsat for omfattende international kritik i forbindelse med Ruslands nye homolov, som blandt andet kriminaliserer enhver positiv omtale af homoseksualitet over for børn og unge. Enhver »propaganda for utraditionelle seksuelle relationer« er blevet forbudt, ligesom det er forbudt for homoseksuelle par at adoptere.

Også i forbindelse med konflikten i Syrien har Putin spillet en markant rolle. Som allieret til den syriske præsident, Bashar al-Assad, har han flere gange forsvaret styret i det borgerkrigshærgede land, ligesom russerne har forhindret FNs Sikkerhedsråd i at vedtage sanktioner mod Assads regime. Putin og hans regering har også spillet en markant rolle i sagen om brugen af dødbringende kemiske våben i forstæder til Damaskus 21. august i år. Rusland hævder, at de syriske oprørere står bag, mens lande som USA, Frankrig og Danmark mener, at Assads regeringsstyrker er ansvarlige.

Dagens Gossip