Putin puster kold luft mod USA

Tidligt onsdag sagde Putin, at han vil forlange helt klare beviser for, at det var det syriske regime der stod bag det kemiske angreb i Damaskus for to uger siden, og de beviser skal forelægges FNs Sikkerhedsråd, erklærede han.

Udtalelsen blev set som en udstrakt hånd til USA, men onsdag eftermiddag vendte vinden.

Mens Obama under sit besøg i Sverige stod på talerstolen og fortalte, hvordan han har bedt Kongressen om opbakning til angrebet på Assad-regimet, lød det ifølge Reuters fra Putin, at den amerikanske kongres »ikke har nogen ret til at legitimere anvendelse af magt over for Syrien«. I hvert fald ikke uden en beslutning fra FNs Sikkerhedsråd.

Hvis det sker, vil det være »en aggressiv handling«, som Vladimir Putin udtrykte det. Samtidig sagde præsidenten, at USAs udenrigsminister, John Kerry, lyver over for Kongressen om al-Qaedas rolle hos oprørerne i Syrien.

Kort forinden havde de internationale nyhedsmedier desuden meddelt, at Rusland sender den 200 meter lange missilbevæbnede krydser »Moskva« - med 480 mand og tonsvis af missiler om bord - til det østlige Middelhav sammen med to andre store krigsskibe. Her skal de skal afløse en mindre russisk flådeenhed.

Forholdet mellem USA og Rusland er så dårligt, at der ikke er aftalt noget formelt møde mellem de to landes ledere under G20-mødet i Sankt Petersborg, som Putin fra torsdag er vært for.

I mellemtiden gearer det syriske regime op forud for det angreb, som kan komme i næste uge, når Kongressen i USA har talt. Den syriske viceudenrigsminister, Faisal Muqdad, sagde onsdag ifølge AFP, at regeringen ikke vil overgive sig trods trusler om et amerikansk angreb.

»Den syriske regering vil ikke ændre indstilling, uanset at det skulle udløse en Tredje Verdenskrig. Ingen syrer kan ofre sit lands uafhængighed,« lød det fra viceudenrigsministeren

Faisal Muqdad slog videre fast, at regeringen har taget »alle foranstaltninger« for at kunne gengælde et amerikanskledet angreb:

»Men vi vil ikke sige, hvordan Syrien vil gengælde«.

Præsident Obama gav i Stockholm udtryk for, at han tror, at Kongressen vil bakke op bag et militært angreb mod Syrien, men sent onsdag eftermiddag fik optimismen et mindre knæk, da Reuters kunne oplyse, at Senatets udenrigskomite måske vil forsinke afstemningen om, hvorvidt USA skal angribe. Årsagen er, at komiteens medlemmer ikke er tilfredse med teksten i afstemingsdokumentet.

Det har tidligere været fremme, at en del af indholdet understreger, at et angreb ikke skal omfatte indsættelse af landtropper og maksimalt strække sig over 60 dage.

Obama understregede samtidig i Stockholm, at han ikke parkerer den endelige beslutning i Kongressen. Som øverstbefalende for USAs væbnede styrker forbeholder han sig retten til at handle i nationens sikkerhedsinteresse.

Dagens Gossip