Putin: Rusland starter tilbagetrækning fra Syrien tirsdag

Skrevet af admin

14/03/2016

Dagens topnyheder

Rusland indleder tilbagetrækning af "hovedparten" af landets styrker fra Syrien tirsdag 15. marts, melder den russiske præsident.

Meldingen sker på et møde i Kreml mellem Vladimir Putin, hans forsvarsminister, Sergej Sjojgu, og udenrigsminister, Sergej Lavrov, skriver nyhedsbureauet Tass.

Putin siger, at Rusland "stort set har opfyldt" sin mission i Syrien. Præsidenten siger blandt andet, at Ruslands militære tilstedeværelse har banet vejen for den aktuelle FN-fredsproces i Gevene.

- Det effektive arbejde, som militæret har udført, har skabt de nødvendige betingelser for, at en fredsproces kan indledes, siger Putin ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Der oplyses ingen frist for, hvornår soldaterne skal være ude af landet. Rusland fastholder militær tilstedeværelse i havnebyen Tartous og en militær luftbase i Latakia.

Putin har meddelt Syriens præsident, Bashar al-Assad, sin plan om tilbagetrækningen fra det krigshærgede Syrien.

Rusland meldte sidste år sin ankomst med kampfly i Syrien, og det ændrede hurtigt magtbalancen i landet, hvor Assad ellers var under massivt pres.

Russernes mange og voldsomme bombetogter har affødt kritik i flere lande, blandt andet beskyldes Rusland for omfattende drab på civile.

Titusindvis af mennesker er drevet på flugt i den nordlige del af landet, hvor russiske kampfly og Assads regeringsfly har bombet massivt.

- Den opgave, som forsvarsministeriet og de væbnede styrker blev tildelt, er i det store hele fuldført. Derfor beordrer jeg forsvarsministeriet at indlede tilbagetrækning af hovedparten af vore militært udsendte i Syrien, siger Putin til forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Krigen i Syrien har stået på siden foråret 2011, da Bashar al-Assads styre valgte at knuse en folkelig opstand med rå militær magt.

Flere hundrede tusinde mennesker er blevet dræbt i landet, siden krigen brød ud. Mange millioner er drevet på flugt.

/ritzau/