Putin: Snowden er en fri mand

»Vi kan kun udlevere udenlandske borgere til lande, som vi har en ordentlig international aftale med og udlevering af kriminelle,« siger Putin ved et pressemøde under et besøg i Finland, og understreger, at Edward Snowden ikke har begået nogen forbrydelse i Rusland.

Tidligere tirsdag afviste den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov, at den amerikanske whistleblower, der har afsløret det amerikanske efterretningsvæsens praksis med at indsamle enorme mængder data fra telefon- og internetovervågning af private brugere verden over, skulle opholde sig i Rusland.

Men nu bekræfter den russiske præsident, at Edward Snowden opholder sig i transitområdet i Moskvas lufthavn.

Den russiske præsident håber, at situationen med Snowdens ophold i Rusland ikke påvirker forholdet til USA. Det var stort set samme udmelding fra den amerikanske udenrigsminister John Kerry tidligere tirsdag.

»Jeg appellerer til ro og rimelighed på et tidspunkt, hvor vi ikke behøver at hæve konfrontationsniveauet på helt ærligt noget så basalt og normalt som det her. Vi er ikke ude på konfrontation,« lød det fra Kerry, som ifølge AFP bad russerne »slappe af« og udlevere Snowden.

Den amerikanske regering har tidligere oplyst, at man var i dialog med Rusland om at få Edward Snowden udleveret til retsforfølgelse for spionage i USA.

Men Vladimir Putin siger, at Snowden er en fri mand, og at han frit kan forlade Rusland.

»Jo før han vælger en destination des bedre for os og ham selv,« siger præsidenten.

Dagens Gossip