Putin til EU-ledere: Volden i Ukraine må ikke optrappes

Ruslands præsident, Vladimir Putin, understreger i en telefonsamtale med britiske og tyske ledere og centrale EU-ledere, at voldshandlingerne i Ukraine ikke må optrappes yderligere, hedder det i en udtalelse fra Kreml fredag.

Putin opfordrer til en hurtig tilbagevenden til normaltilstanden i Ukraine i sine samtaler med den britiske premierminister, David Cameron, den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og EU's præsident, Herman Van Rompuy.

Angela Merkels kontor siger, at kansleren har drøftet Ukraine med præsident Putin og udtrykt bekymring for en destabilisering af landet. Merkel opfordrer til tilbageholdenhed på Krim og ønsker at undgå alle skridt, der kan føre til en optrapning.

Samme toner lyder fra den britiske premierminister.

- Premierministeren understregede, at alle lande bør respektere Ukraines territoriale integritet og suverænitet. Præsident Putin var enig, siger en talskvinde for David Cameron.

Samtidig siger Ukraines midlertidige regering fredag, at russiske styrker har omringet to lufthavne på Krim-halvøen, der er den eneste del af Ukraine med en etnisk russisk majoritet og den sidste bastion, der forsvarer den afsatte præsident, Viktor Janukovitj.

Præsident Putin forsikrede i telefonsamtalen med David Cameron den britiske premierminister om, at han respekterer Ukraines suverænitet. Han tilføjer, at de igangværende militærøvelser, der foregår tæt på grænsen, har været planlagt i lang tid.

Samtidig har bevæbnede prorussiske mænd fredag udvidet deres kontrol med en militær lufthavn på Krim-halvøen ved at indtage landingsbanen, oplyser nyhedsbureauet Interfax med en militærperson som kilde.

- Omkring 400 mennesker befinder sig i Belbek-lufthavn lige nu. De har besat landingsbanen, og al flyaktivitet er indstillet, citerer nyhedsbureauet militærpersonen for.

De bevæbnede mænd rykkede tidligt fredag ind i Belbek, den største militærlufthavn på Krim, men havde forinden stort set bevogtet området.

Ruslands sortehavsflåde har base i den nærliggende havneby Sevastopol, mens Moskva nægte, r at russiske styrker har indtaget lufthavnen.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip