Putin: Ukraine er nu på randen af borgerkrig

Skrevet af admin

16/04/2014

Dagens topnyheder

Ukraine er nu på randen af en borgerkrig, efter at regeringen i Kijev har sat hæren ind mod prorussiske aktivister i den østlige del af landet.

Det siger Ruslands præsident, Vladimir Putin, i en telefonsamtale med den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

- Den voldsomme optrapning af konflikten placerer praktisk talt landet på randen af en borgerkrig, siger Vladimir Putin ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

Telefonsamtalen fandt sted på initiativ fra Tyskland, og begge ledere understregede vigtigheden af de firepartsdrøftelser, der er planlagt til den 17. april i den schweiziske by Genève.

Her mødes toppolitikere fra USA, Rusland, EU og Ukraine i et forsøg på at finde en diplomatisk løsning på krisen.

Ukraines regering iværksatte tirsdag sin længe bebudede aktion mod de prorussiske aktivister, der holder politistationer og offentlige bygninger besat i flere byer i det østlige Ukraine.

I byen Kramatorsk blev soldater fløjet ind med helikoptere, og der var meldinger om, at en lignende aktion var i gang i byen Slavjansk.

Putin er vred over, at den ukrainske hær har grebet ind over for prorussiske separatister, og han forventer, at FN's Sikkerhedsråd skarpt fordømmer Ukraine. Det sagde han i en telefonsamtale med FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, tirsdag.

Putin talte mandag i telefon med sin amerikanske kollega, Barack Obama. USA, der støtter den ukrainske regering, har flere gange beskyldt Rusland for at anstifte urolighederne i det østlige Ukraine.

USA mistænker Rusland for at være i færd med at indlemme store dele af Ukraine i Den Russiske Føderation på samme måde, som det skete med den ukrainske halvø Krim i sidste måned.

/ritzau/