Putin: Våbenhvile er skridt mod mindre spildt blod

Skrevet af admin

22/02/2016

Dagens topnyheder

Mandag snakkede den amerikanske præsident Obama i telefon med Ruslands præsident Vladimir Putin.

De to verdensledere fik et endeligt aftaleudkast på plads, der skal fungere som en plan for en våbenhvile i Syrien - hvis altså parterne i Syrien tilslutter sig aftalen inden fredag klokken 12.00.

Og den aftale får umiddelbart Vladimir Putin, der er allieret med den syriske regering, til at tro på mindre spildt blod i Syrien:

- Våbenhvile i Syrien er et skridt mod et stop for blodsudgydelserne og kan måske blive et eksempel på handling mod terrorisme, siger han ifølge flere russiske nyhedsbureauer, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Også i Det Hvide Hus ser man "nye muligheder" i konflikten i Syrien efter aftalen med Rusland. Men man forholder sig også skeptisk til rent faktisk at få en fungerende våbenhvile i landet, der har lidt under en borgerkrig de sidste fem år.

Ifølge Reuters siger Josh Earnest, talsmand for Det Hvide Hus, til den daglige briefing, at "aftalen bliver svær at implementere".

Også i Storbritannien er man forsigtig med at udtale sig om håb for den nye plan for våbenhvile. Ifølge den britiske udenrigsminister, Phillip Hammond, kræver aftalen, at den syriske regering ændrer adfærd.

- Den vil kun lykkes, hvis der sker en stor adfærdsændring fra den syriske regering og dens allierede, siger Phillip Hammond mandag.

Tyrkiet, der længe har optrappet en ordkrig med Rusland og præsident Assad, mener, "at det er muligt, at en våbenhvile kan nås", siger Tyrkiets vicepremierminister Numan Kurtulmus ifølge Reuters.

Men man sender også en hilsen til Rusland, som man opfordrer til sende færre fly på vingerne.

- Vi håber, at Rusland i dets kamp mod Islamisk Stat, ikke vil sende fly på vingerne og slå uskyldige mennesker ihjel, siger han.

I USA's og Ruslands udkast til en plan for syrisk våbenhvile lyder det, at en våbenhvile skal træde i kraft lørdag 27. februar.

I udtalelsen lyder det også, at kamphandlingerne fortsætter mod Islamisk Stat og al-Nusra-fronten.

/ritzau/