Putin: Vi var tvunget til aftale med Ukraine

Ruslands beslutning om at indgå en omfattende økonomisk aftale med Ukraine og sende hjælp i retning af Kijev har ikke noget at gøre med modvilje mod et tættere samarbejde mellem Ukraine og EU.

Sådan lyder meldingen fra den russiske præsident, der torsdag holdt sin årlige pressekonference.

- Vi er ikke modstandere af ukrainsk integration i EU. Vi siger blot, at vi er tvunget til at beskytte egen økonomi, fordi vi (med en EU-aftale) ikke kan holde vores dør åben inden for frihandelszonen med Ukraine, siger Putin.

- Hvis Ukraine åbner døren mod EU, så er vi tvunget til at dække dem.

Tirsdag indgik Ukraine og Rusland en aftale, der sikrer blandt andet et russisk køb af ukrainske statsobligationer for omkring 83 milliarder kroner.

Rusland har desuden reduceret prisen på naturgas med en tredjedel til Ukraine, som har haft store problemer med at betale sine regninger.

- Hvis vi virkelig mener, at ukrainerne er et broderligt folk, så må vi også handle som en tæt partner og hjælpe denne nation, siger Vladimir Putin.

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, er under hårdt pres i sit hjemland, hvor proeuropæiske demonstrationer har stået på i ugevis med hundredtusinder af deltagere.

Demonstranterne i Kijev raser over, at deres præsident pludselig sagde nej til EU-samarbejdsaftalen i slutningen af november.

Janukovitj har indrømmet, at beslutningen om at foretage en kovending i forhold til EU blev truffet efter pres fra Rusland.

/ritzau/Itar-Tass

Dagens Gossip