Putin vil hjælpe Grækenland med gasledning

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, har torsdag i telefon drøftet energisamarbejde med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det oplyser den græske regeringschefs kontor.

Vigtigste emne i samtalen var en russisk gasledning til Tyrkiet, som Grækenland gerne ser forlænget til græsk område.

Samtalen har fundet sted på et tidspunkt, hvor den græske regering ikke er i kridthuset i EU, fordi euro-landet er stærkt forgældet og ikke vil efterleve krav om besparelser og privatiseringer.

EU har inden for det seneste år blokeret den såkaldte South Stream, som skulle have ført russisk gas til Europa via Bulgarien.

Tsipras "gentog, at den græske regering er rede til at deltage via et offentligt selskab" i etableringen af gasledningen, hedder det fra Athen.

Videre lyder det, at Putin udtrykte "sin intention om at støtte en finansieringsplan for det græske selskab, som vil opføre gasledningen". Det bekræftes også i en erklæring fra regeringen i Moskva.

Tidligere torsdag oplyste det russiske gasselskab Gazprom, at gasledningen til Tyrkiet vil være operativ fra december 2016.

EU ser skævt til Ruslands forsøg på at lave en bilateral aftale med Grækenland.

For det første er Rusland ramt af en række EU-sanktioner på grund det landets militære rolle i Ukraine, og dernæst er EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, meget opmærksom på, om Gazprom overtræder de europæiske konkurrenceregler.

Putin opgav tidligere i år South Stream, som skulle sikre russiske gasleverancer til Europa uden om Ukraine.

På det tidspunkt var en sag under opsejling i Bruxelles mod Gazprom for både at være leverandør af gas og ejer af den gasledning, som skulle sikre leverancerne til Europa. Det kan være en overtrædelse af konkurrencereglerne.

Det er næppe sandsynligt, at Grækenland i sin nuværende økonomiske tilstand vil kunne fremskaffe offentlige midler til at etablere en gasledning.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip