Putin vil styrke Rusland over for aggressivt Nato

Skrevet af admin

22/06/2016

Dagens topnyheder

Rusland skal reagere på, at Nato breder sig mere og mere og bringer sit militær tættere på Ruslands grænse. Det skal besvares ved at styrke det russiske forsvar, siger den russiske præsident, Vladimir Putin.

- Nato forstærker sin aggressive retorik og aggressive handlinger nær vore grænser, siger han i en tale i det russiske parlament.

- Under disse forhold er vi stærkt forpligtet til at være særlig opmærksom på, at vi løser opgaven med at styrke vort lands kampberedskab, understreger han.

Men i sin tale til underhuset i anledningen af 75-året for Nazitysklands angreb på Sovjetunionen 22. juni 1941 erklærer han sig klar til dialog med Vesten.

- Rusland er åben over for at diskutere afgørende emner og har mere end en gang vist, at det er klar til dialog.

- Men lige som det skete dagen før Anden Verdenskrig, ser vi ikke reaktioner på det.

Nato har netop gennemført en stor militærmanøvre i Polen og de tre baltiske republikker. 31.000 soldater fra 24 Nato-lande deltog i den 10 dage lange manøvre, der sluttede 17. juni.

Manøvren skulle blandt andet berolige Polen og de tidligere sovjetrepublikker Estland, Letland og Litauen, der nu alle er medlem af Nato, med, at forsvarsalliancen har en vilje til at forsvare dem.

De baltiske lande har udtrykt frygt for, at Rusland kunne udløse en krise i deres lande, som det skete i tilfældet Krim, den ukrainske halvø, der blev besat af Rusland i 2014, og det østlige Ukraine, hvor separatister får støtte fra Moskva.

Rusland opfatter Nato-manøvren som en fjendtlig handling, og Putin minder om, at der er andre farer i verden, som landene burde fokusere på, især terrorisme.

Putin mener, at verden i dag risikerer at fejle, fordi man ikke sætter nok ind på at bekæmpe terrorisme, lige som man i 1941 fejlede ved ikke at forene sig i kampen mod Nazityskland.

- Verdenssamfundet viste ikke nok årvågenhed, vilje og samling til at forhindre krig og til at redde millioner af menneskeliv, siger han.

/ritzau/Reuters