Putin vil tage teten i Syrien og fremlægger FN-resolution

Rusland forsøger at tage teten som problemknuser i Syrien med et forslag om en international koalitionsstyrke, der skal bekæmpe gruppen Islamisk Stat, som hærger i blandt andet Syrien og Irak.

Landets FN-ambassadør, Vitalij Tjurkin, fortæller, at russerne har fremlagt et forslag til en resolution for FN's Sikkerhedsråd om en international militærkoalition mod den ekstremistiske gruppe.

Frankrigs præsident støtter forslaget - med et væsentligt forbehold - fra den ellers internationalt isolerede Putin.

Francois Hollande siger til delegationerne i FN-salen, at en sådan koalition er "mulig, ønskværdig og nødvendig", men han tilføjer i samme åndedrag, at den skal være "solidt funderet", ellers "vil den aldrig se dagens lys".

Der er imidlertid en væsentlig uenighed mellem de to. Frankrig vil ikke acceptere russernes krav om, at Syriens præsident skal blive siddende på magten.

Den russiske præsident har mandag i FN's Generalforsamling langet ud efter den amerikanske udenrigspolitik i Mellemøsten og i særdeleshed i Syrien og Libyen.

Putin mener, at det er en "enorm fejltagelse", at verdenssamfundet ikke støtter præsident Bashar al-Assads syriske styre i kampen mod oprørsgrupper som IS.

Obama og Putin skal mødes mandag aften i New York. Men de to præsidenters taler i generalforsamlingen lover ikke godt for et konstruktivt udfald og en løsning på konflikten i Syrien.

Frankrig, som netop har udvidet landets militære mission mod IS til også at omfatte luftangreb i Syrien, forsøger at sætte skub i initiativer, der skal fortrænge den ekstremistiske og islamistiske gruppe.

Den franske præsident, Francois Hollande, vil de kommende dage drøfte med "partnere", om man skal etablere en flyveforbudszone i det nordlige Syrien.

Det er et forslag, som Tyrkiet og den syriske opposition tidligere har stillet.

Da en international koalition på et FN-mandat i 2011 væltede Libyens daværende leder, Muammar Gaddafi, skete det netop med udgangspunkt i en FN-resolution og en flyveforbudszone i landet.

Den FN-resolution blev ifølge Putin overfortolket til ukendelighed, og netop konflikten i Libyen er en væsentlig årsag til, at forholdet mellem Rusland og USA i dag er køligt.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip