Quaade drømmer om at blive professionel

En halv time efter Rasmus Quaade var kommet i mål i Firenze som verdens sjettebedste enkeltstartsrytter, lå den 23-årige Valby-dreng stadig og vred sig i smerte i en campingvogn. I mål var han kørt lige ind i et hegn for derefter at falde om på asfalten. Han kunne slet ikke se de hjælpere, der var klar til at tage imod ham. Muskulaturen i baglåret og bagdelen var kort sagt ubrugelig efter en præstation, der på trods af en punktering efter 20 kilometer må rangeres som en overraskelse med tilnærmelse til sensationen.

- Jeg var helt færdig. Ikke med samme iltmangel som ved DM i 2011. Men jeg var mindst lige så udmattet, fortæller Rasmus Quaade en time efter sin målgang. Han havde end ikke drømt om at ende så højt. Kun om at køre sit livs enkeltstart i respekt for de professionelle ryttere, der ufrivilligt måtte vige pladsen ved VM for Tre For-Blue Water-rytteren.

- Det her rangerer højere end noget andet. Titler som U23-rytter er noget andet. Nu kan jeg sige, at jeg er nummer seks ud af seks milliarder mennesker på en enkeltstart. Det er faktisk ret fantastisk, siger Rasmus Quaade.

- Vi ville gerne kunne sige, at vi havde forventet så godt et resultat. Jeg satte mig ned med Rasmus aftenen inden enkeltstarten og prøvede sammen med ham at finde frem til den makismale målsætning, hvis han kørte sig helt ud. Det var en 12.-plads, siger U-landstræner Morten Bennekou, der sad i bilen og skreg Rasmus Quaade frem over den 57 kilometer lange rute med afslutning over Firenzes brosten og snørklede gader.

Med i den målsætning var der end ikke taget forbehold for den punktering, Rasmus Quaade blev udsat for undervejs. Efter en punktering omkring 20 kilometer gik der kun to kilometer efter et cykelskifte, inden den mentalt stærke dansker for anden gang overhalede Storbritanniens tidligere startende Alex Dowsett. En specialist der så sent som i Giro D'Italia vandt enkeltstarten foran Bradley Wiggins.

- Det var ret vildt at se ham så tidligt i løbet. Jeg tænkte: 'Han er jo en fantastisk enkeltstartsrytter'. Det gav et mentalt skub at køre fra ham Men hvis der er noget, Rasmus Quaade kan, så er det at holde tempoet, når smerten får det til at sortne for øjnene.

- På det punkt, er der nok ikke så mange, der slår Rasmus, erkender Morten Bennekou. Men Rasmus Quaades ydmyge tilgang til sit hverv skal til at afløses af ambitioner om en professionel tilværelse.

- Jeg går og drømmer om, at der er et af de professionelle hold, der godt kan bruge én af verdens bedste enkeltstartsryttere som mig, erkender Rasmus Quaade. Han ved, at han stadig skal blive bedre til landevejsløb, men han mærker også selv på den hjemlige scene, at han godt kan bruge sin jernvilje og offer-ånd til andet end enkeltstarter kørt til grænsen for iltmangel.

- Jeg har aldrig haft noget i mod at køre for andre. Så jeg føler faktisk, at jeg har en del at byde ind med efterhånden, siger Quaade. Med hans blot 23 år er der i hvert fald rigeligt med tid, før han skal toppe og se, om talentet rækker til at blive en superhjælper i Lars Bak-klassen.

Guld, sølv og bronze gik til Tony Martin, Bradley Wiggins og Fabian Cancellara. Det havde alle forventet. Men at Rasmus Quaade det ydmyge kontinentalhold fra ydmyge Tre For - Blue Water Cycling skulle køre ind blandt de næstbedste stjerner var en smuk krølle på en ung mands selvstændige lidelseskamp for at blive den bedste udgave af sig selv.

 

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip