Røde partier vil have ministermøde om flygtninge-støtte

Skrevet af admin

16/04/2014

Dagens topnyheder

Den røde blok på Christiansborg kræver, at integrationsminister Manu Sareen (R) går ind i sagen om den etableringsydelse, som kommunerne udbetaler til flygtninge, når de skal bygge et liv op i Danmark.

For ministeren skal ifølge Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten tage stilling til, hvad en flygtningefamilie egentlig har brug for.

- Det vigtige er, at vi laver en fælles standard for, hvad man har brug for fra start af. Vi vil tage det op med ministeren og diskutere, om vi kan udvikle en fælles standard med kommunerne, siger Enhedslistens Pernille Skipper.

Også Karina Lorentzen Dehnhardt, der er integrationsordfører for SF, vil have ministerens syn på sagen.

- Der er voldsomme forskelle på kommunernes indsats, og jeg mener, at vi må have defineret nærmere, hvad behovet for en familie egentligt er.

- Jeg vil derfor bede integrationsministeren redegøre for, hvad han vurderer, at en nyankommen familie har brug for, for at kunne starte et anstændigt liv her, siger hun.

Samme melding kommer fra integrationsordfører Mette Reissmann (S).

En undersøgelse fra analysefirmaet LG Insight, der løser opgaver for kommunerne på blandt andet integrationsområdet, viser onsdag, at en kommune i gennemsnit bruger cirka 24.000 kroner per familie med to børn og to voksne, skriver Ugebrevet A4.

Støtten til nyankomne flygtninge svinger fra 3000 kroner til 85.000 kroner per familie.

De store udsving og nogle kommuners høje beløb har splittet den blå og røde blok.

Dansk Folkeparti vil helst gå direkte i kødet på ydelsen og fjerne den.

- Man kan stille spørgsmålstegn ved, om der overhovedet skal være en etableringshjælp.

- Hvis den skal være der, bør den være i den lave ende, men jeg hælder til, at den skal afskaffes, fordi man får andre tilskud i forvejen. Det går galt med integrationen, for vi pakker folk ind i vat, siger han.

Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, mener ikke, at diskussionen hører til på Christiansborg.

- Vi vil i Venstre ikke gribe ind eller begynde at ensrette kommunerne, for det er en opgave, der ligger under kasketten af det kommunale selvstyre, selvom 85.000 er i den høje ende, siger han.

Det er op til den enkelte kommune at beslutte, hvad flygtninge skal have støtte til.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren, der holder påskeferie.

/ritzau/