R: Altid rørende at høre DF tale varmt om menneskerettigheder

Sådan siger de Radikales udenrigsordfører, Rasmus Helveg Petersen (R), efter Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), på baggrund af en klage fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), irettesætter udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en strid om en omdiskuteret dansk-kinesisk aftale fra 2009, som udenrigsministeren har nægtet at oversætte fra engelsk til dansk og udlevere til Folketingets Udenrigspolitiske Nævn. Søvndals forsvar lyder, at den såkaldte verbalnote allerede er blevet gennemgået og drøftet i Det Udenrigspolitiske Nævn og har været til debat adskillige gange i Folketingssalen.

Og udenrigsministeren bakkes op af Rasmus Helveg Petersen.

»For det første er det jo altid rørende at høre Søren Espersen tage menneskerettighederne så varmt til sig. For det andet; så har vi behandlet denne her tekst på engelsk både i Folketingssalen flere gange og i Det Udenrigspolitiske Nævn, så det er ikke fordi, der er tale om hemmeligholdelse eller stof, der er ukendt, heller ikke for Søren Espersen,« siger han.

I verbalnoten anerkender Danmark, at Tibet er en ubestridelig del af Kina og slår fast, at Danmark er imod Tibets uafhængighed.

Dansk Folkeparti er ikke ene om at mene, at den nuværende regering – trods regeringsgrundlaget sælger ud af menneskerettighederne i forsøget på at sikre sig ordrer på det kinesiske marked og arbejdspladser i Danmark. Det mener menneskerettighedsorganisationer og en række uafhængige eksperter også. Derfor kan en dansk oversættelse af verbalnoten – måske kaste lys over regeringens eget syn på sagen. Ikke mindst en oversættelse fra regeringens hånd af ordet »opposes«, som i den mest almindelige oversættelse betyder »modsætter sig«, skriver Berlingske.

Spørgsmål: Rasmus Helveg Petersen, er det regeringens politik, at Danmark er imod Tibets uafhængighed?

»Danmark har en ét-Kina-politik, hvor vi ikke har en plan om at få delt Kina op i mange mindre lande, herunder Tibet eller for eksempel Taiwan. Det er fortsat vores politik, ja,« svarer den radikale udenrigsordfører.

Spørgsmål: Hvordan vil du selv oversætte ordet »opposes«?

»Nu er jeg jo ikke nogen juridisk ekspert, men umiddelbart vil jeg sige »ikke arbejde for«.

Dagens Gossip