R: Danmark har råd til at hjælpe de mange flygtninge

Danmark skal ikke efter svensk forbillede indføre midlertidig grænsekontrol. Det siger De Radikales leder, Morten Østergaard.

- Vi kan håndtere de asylansøgere, der kommer. Sigtet for svenserne er at få styr på situationen, fordi de modtager mange flere end os, og derfor er den svenske og den danske situation usammenlignelig, siger han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har afvist at indføre en midlertidig kontrol ved de danske grænser, selvom svenskerne nu vil have bedre styr på, hvem der rejser ind i landet.

Men i en dansk kontekst er løsningen ikke grænsekontrol, påpeger Morten Østergaard:

- Det eneste, der for alvor kan ændre på den danske situation er, hvis der kommer en fælles europæisk løsning, hvor der kommer styr på de yder grænser og en fordeling af flygtninge mellem EU-landene.

Spørgsmål: Og det ser jo ikke ud til at ske i al overskuelig fremtid. Er det ikke hvert land for sig selv nu?

- Det er ikke en løsning at sige, at det er hvert land for sig. Det er bare at skubbe opgaven rundt mellem hinanden med tilfældighedens præg.

Spørgsmål: De Radikale taler jo altid om behovet for nye reformer for at gøre noget ved de kommende års truende underskud, men vi kan godt kan håndtere flygtningestrømmen?

- Det handler grundlæggende om, at det er vores menneskelige forpligtelse at hjælpe folk, der er i nød. Og det, der er udfordringen er, at der går for lang tid, fra man kommer her, til man er i arbejde og forsørger sig selv, siger han og fortsætter:

- Og selvfølgelig koster det penge, men det er altså en humanitær katastrofe, vi står i. Og der er det for mig ikke nogen option bare at stå af og lukke grænsen. Vi er menneskeligt forpligtet til at hjælpe, og vi er et af verdens rigeste lande, så det kan vi nok få råd til

/ritzau/

Dagens Gossip