R: Jensen og Støjberg spiller dobbeltspil om asylstramning

Skrevet af admin

25/01/2016

Dagens topnyheder

Den radikale leder, Morten Østergaard, mener, at regeringen siger et ude og et andet hjemme, når udenrigsminister Kristian Jensen (V) mandag over for EU-Parlamentet har sagt, at Danmark "uden tvivl" overholder de internationale konventioner.

- Vi lever op til samtlige indgåede konventioner uden tvivl, lød det således fra Kristian Jensen, da han sammen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skulle forklare de omstridte danske udlændingestramninger.

Netop Inger Støjberg har ellers tidligere sagt klart og tydeligt, at der er en "procesrisiko" ved en af stramningerne, nemlig tre års ventetid på familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse.

- Vi er gået til kanten af konventionerne, og det er korrekt, at der er en procesrisiko i forhold til spørgsmålet om familiesammenføringer. Men det er en risiko, jeg er villig til at løbe, sagde hun for eksempel under forhandlingerne om loven i december.

Procesrisiko betyder, at Danmark risikerer at tabe en eventuel sag ved menneskeretsdomstolen, og det kan ikke være rigtigt, samtidig med at udenrigsministerens udsagn også er rigtigt, mener Morten Østergaard.

- Derfor kan den ene minister ikke stå i Europaparlamentet og sige, at Danmark overholder alle konventioner, mens den anden står herhjemme og praler med at løbe en procesrisiko, siger han.

- Det svækker regeringens og dermed Danmarks troværdighed, når man siger en ting på den internationale scene og noget andet herhjemme, siger Østergaard.

Flere organisationer har kritiseret forslaget for at stride mod menneskerettighederne. En af de skarpeste kritikere er Institut for Menneskerettigheder, der anser det for meget sikkert, at ændringen går for vidt.

Instituttets direktør, Jonas Christoffersen, mener dog ikke, at der er grund til at kritisere regeringens udlægning i EU-Parlamentet.

- Det er inden for spillerummet. Stramningerne er blevet kritiseret fra alle sider, og noget af det har været ekstremt unuanceret og overdrevet, siger han.

/ritzau/