R og S melder pas i spørgsmål om cancercenter

Ja, mener professor og dr. med. på Københavns Universitet Nils Brünner, men hverken de Radikale eller Socialdemokraterne kan vurdere, om det er den vej, man skal gå.

»Det er for stort et spørgsmål til, at de Radikale helt spontant skal mene noget om det. Det kræver et mere solidt fagligt grundlag at vurdere, om dele af det (kræftbehandlingen, red.) skal samles, og hvordan man skal organisere sig,« siger sundhedsordfører Camilla Hersom (R).

Socialdemokraterne mener allerede, at man har set fordele ved at samle ekspertisen, men vil lade det op til Sundhedsstyrelsen at vurdere, om et nationalt kræftcenter vil gøre behandlingen bedre.

»Jeg synes, vi har fået en god samling af de kirurgiske enheder og andre specialer i sundhedsvæsenet, efter vi har fået specialeplanlægningen i Danmark, hvor Sundhedsstyrelsen har fået en større muskel til fagligt at vurdere, hvor man kan have en tilstrækkelig høj ekspertise,« siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Han understreger dog, at der er behov for fleksibilitet i sundhedsvæsenet.

»Strukturer i sundhedsvæsenet er ikke statiske strukturer, men dynamiske strukturer, og jeg synes i høj grad, at specialeplanlægningsudvalget og Sundhedsstyrelsen bevidner, at der sker justeringer,« siger Flemming Møller Mortensen.

Professor Nils Brünner skriver tirsdag i Berlingske, at vi aldrig kommer ret meget længere end til at tilbyde standardbehandlinger til kræftpatienter, hvis der ikke bliver etableret en bedre koordinering af kræftindsatsen.

Dagens Gossip