R og SF vil blokere våbenkøb fra omstridt israelsk selskab

De Radikale og SF truer med at nedlægge veto, hvis et omstridt israelsk selskab vinder den kommende udbudsrunde om at levere nyt artilleri til Forsvaret.

Det skriver Information.

Truslen kommer, efter at forsvarsminister Peter Christensen (V) og partierne bag forsvarsforliget har besluttet at sætte den første udbudsrunde vedrørende millionindkøbet af de såkaldte selvkørende haubitsere til hæren i gang.

Haubitser er navnet på en artillerikanon.

I foråret havde det israelske selskab Elbit Systems givet "det økonomisk mest fordelagtige tilbud", da indkøbet blev aflyst i sidste øjeblik efter kritik af netop dette selskab.

- Alle ved jo, at nogle mener, at Elbit Systems bryder de internationale love, og hvis vi kommer i den situation, at selskabet kommer med det bedste tilbud, må forsvarsministeren undersøge denne anklage, siger De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, til Information.

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, mener, at det er nødvendigt at inddrage "politiske og sikkerhedspolitiske hensyn" i valget af den kommende leverandør.

- Jeg mener, at det i allerhøjeste grad er et stort problem, hvis man køber israelske våben, siger han til avisen.

Både SF og De Radikale er med i forsvarsforliget.

Selv om Elbit Systems tidligere i al ubemærkethed har leveret materiel til Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), vakte det opsigt, da det i foråret kom frem, at FMI havde indstillet, at selskabet fik kontrakten til en værdi af en halv milliard kroner.

Flere banker og pensionsselskaber boykotter Elbit Systems, ligesom FN's specialrapportør for menneskerettigheder i de besatte palæstinensiske områder opfordrer til det, fordi selskabet blandt andet leverer overvågningsudstyr, der bliver brugt på Israels mur på Vestbredden.

Peter Christensen oplyser i en skriftlig kommentar, at et "velfungerende og tidssvarende artilleri er vigtig for hæren og de opgaver, de skal løse - og derfor også vigtigt for Danmark", og det derfor har været afgørende at få igangsat indkøbet.

Den nye første udbudsrunde skal være færdig til foråret.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip