R: At skære i ulandsbistanden er som »at tisse i bukserne«

Det mener de Radikales udviklingsordfører Lone Loklindt (R) på baggrund af en måling i Morgenavisen Jyllands-Posten, der fastslår, at 54 procent af danskerne er klar til at skære 2,5 milliarder kroner af ulandsbistanden.

»Det er meget kortsigtet og som at tisse i bukserne for at holde varmen. Vores ulandsbistand har meget at gøre med vores udenrigspolitik, sikkerhedspolitik og handelspolitik, og vi har en stor interesse i at sikre stabile samfund, som vi på sigt også kan handle med og få indtægter fra,« siger Lone Loklindt.

Udviklingsbistanden udgør i dag 0,83 procent af bruttonationalindkomsten, men et flertal af danskerne er villige til at skære bistanden ned til 0,7 procent - det svarer til 2,5 milliarder kroner.

Dansk Folkeparti er enig i, at der skal skæres i udviklingsbistanden, og partiet ønsker at bruge de ekstra milliarder til velfærd herhjemme. Venstre vil også svinge kniven over udviklingsbistanden og bruge pengene til afgiftslempelser for erhvervslivet.

Men Lone Loklindt er helt uenig.

»De (Venstre og Dansk Folkeparti, red.) skylder at fortælle os, hvad det er for projekter, de vil skære i. Det er let at sige, at vi bare skal skære, men det ville ødelægge den langsigtet bistandspolitik, vi står for, og som giver os et godt omdømme ude i verden,« siger Lone Loklindt, der gerne ville skrue op for den danske udviklingsbistand.

»Vi ligger på et niveau, som dansk økonomi kan holde til. Når vi får lidt mere gang i hjulene, vil vi gerne tilbage til at give noget mere,« siger Lone Loklindt med henvisning til, at udviklingsbistanden under Nyrup-regeringen var oppe på en procent af bruttonationalindkomsten.

Dagens Gossip