R: Skattely-snydere skal rammes ved internationalt pres

Enhedslisten går i panik med forslaget om at gøre det strafbart at rådgive om skattesvig. Vejen frem er at samarbejde internationalt med pres mod skattelylande som Schweiz eller Liechtenstein.

Det siger De Radikales skatteordfører Nadeem Farooq til, at Enhedslisten vil skærpe straffen om hjælp til skattesvig efter dokumentaren "I Skattely", hvor DR med skjult kamera viser, at Jyske Banks formuerådgiver i Schweiz rådgiver danskere om at slippe for skat.

Jyske Bank afviser, at banken "medvirker til skattesvig og skatteunddragelse".

- Vi skal passe på at tro, at vi kan straffe os ud af alting. I Danmark har vi tradition for at afbalancere straf med retssikkerhed. Det er lidt pudsigt, at det er Enhedslisten, som normalt maner til ædruelighed, der råber på straf om økonomisk kriminalitet, siger Nadeem Farooq.

Han påpeger, at regeringen og Enhedslisten hævede straffen for økonomisk kriminalitet i det seneste finanslovforslag.

- Vi skal ty til redskaber, der virker i stedet for at gå i panik og skyde som en ivrig sherif. Højere straffe står ikke øverst på min ønskeseddel, siger Nadeem Farooq.

- Jeg vil hellere globalt lægge pres på Schweiz og Liechtenstein om at undlade at give ly til skatteunddragende aktiviteter. Vi skal forstærke det pres, som USA har lagt på disse skattelylande.

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper vil skærpe straffeloven med et selvstændigt forbud mod grov skatteunddragelse i forbindelse med skatterådgivning.

Ifølge Bagmandspolitiet er ikke én eneste rådgiver dømt for at deltage i skattesvig for milliarder, mener hun.

Nadeem Farooq glæder sig til at studere Enhedslistens forslag, men ser skeptisk på skærpede straffe for skattesvig.

/ritzau/

Dagens Gossip