R: Støjberg tørrer grænsekontrol af på lille busselskab

Når Folketinget i denne uge hastebehandler et lovforslag om såkaldt transportøransvar i tilfælde af grænsekontrol, så er Det Radikale Venstre i tvivl om, om de skal stemme for og imod.

For ifølge udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen betyder den korte proces, at konsekvenserne af forslaget slet ikke bliver klarlagt.

- Jeg er bekymret for, om de transportører, der skal løfte den akutte opgave, har midlerne, mandskabet og kompetencerne til det, siger hun til Ritzau og uddyber:

- Jeg er også bekymret for, at det kommer til at gå ud over de borgere og virksomheder, der dagligt benytter grænseovergangene, og dermed dansk økonomi.

Lovforslaget pålægger transportører, som fragter passagerer ind og ud af Danmark med eksempelvis tog, bus eller færge, ansvaret for at kontrollere, om den enkelte passager kan legitimere sig og har visum til indrejse i Danmark.

For hver passager, der passerer grænsen uden at have papirerne i orden, kan transportøren få en bøde på 8000 kroner.

Lovforslaget førstebehandles tirsdag, og skal ifølge Sofie Carsten Nielsen til afstemning fredag - kun en uge efter, at det er fremsat.

Men regeringen burde som minimum have sat en høringsproces i gang, så man kan revidere loven, hvis den senere viser sig at have utilsigtede konsekvenser.

- Vi har foreslået regeringen, at man samtidig med, at man hastebehandler forslaget, i det mindste igangsætter den almindelige lovproces, så man sikrer, at man får tilstrækkeligt med gennemtænkte høringssvar, siger Sofie Carsten Nielsen og uddyber:

- Jeg er helt med på, at der kan være behov for særlige tiltag, hvis det bliver nødvendigt at indføre midlertidig grænsekontrol, men man er også nødt til at tage ansvaret for det og ikke lægge det over på et lille busselskabet.

/ritzau/

Dagens Gossip