R-topministre vil skrotte billig bus og tog til ældre

De Radikale tager nu et opgør med "misforstået lighedsmageri" i samfundet og tanken om, at universelle velfærdsrettigheder er ubrydelige.

Det skal blandt andet være slut med lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse og ældres ret til billige tog- og busbilletter, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager og uddannelsesminister Morten Østergaard i et interview med Berlingske.

De Radikales nye kurs vil komme til at præge den forestående reform af beskæftigelsessystemet, lyder det.

- Vi vil gerne have, at vores beskæftigelsessystem hjælper folk med at komme i arbejde, og at der er en direkte vej fra uddannelser til arbejde. Der er det altså bare ikke nogen given ting, at retten til seks ugers selvvalgt kursus er den trædesten ind på arbejdsmarkedet.

- Og når det ikke åbenlyst er en god ting, så lad os i stedet bruge vores ressourcer på noget andet, som kan blive den trædesten, siger Margrethe Vestager til Berlingske.

Det skal i stedet bygge på en konkret vurdering, om den ledige skal på et kursus eller ej, og der skal være et mere klart formål med uddannelsen, lyder det fra de to ministre.

Men det er ikke kun inden for beskæftigelsessystemet, at De Radikale blæser til kamp mod lighedstanken. Det gælder en lang række velfærdsområder - blandt andet ældres ret til billig offentlig transport.

- Den automatik, der er i en række ydelser, bare fordi man bliver ældre, er et kontroversielt eksempel på, at man er gået for langt. Hvorfor skal togbilletter og pas være billigere for alle ældre uanset indkomst?

- Det er systemtænkning og misforstået lighedsmageri, der giver mindre til dem, der har et reelt behov og holder skatterne unødvendigt høje, siger Margrethe Vestager til Berlingske.

/ritzau/

Dagens Gossip