R vil ikke rokke ved dagpengene

Formændene for Dansk Metal og HK lancerer mandag et forslag om at indføre en svensk model på dagpengeområdet, hvor man kun kan få støtte i halvandet år, men hvor det til gengæld blot skal tage 13 uger at genoptjene retten til dagpenge.

Idéen bliver imidlertid blankt afvist af Radikale Venstre.

»Det har vi ingen planer om at indføre i Danmark,« fastslår regeringspartiets arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq (R).

I dag kan man få dagpenge i to år, men man skal arbejde i 52 uger for atter at være berettiget til støtten, hvis man igen bliver ledig. Ifølge formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, vil et kortere genoptjeningskrav skabe et mere dynamisk system, hvor ledige motiveres til at tage sæsonarbejde, men ifølge de Radikale er der ingen grund til at rokke ved det nuværende system.

»Vi har designet dagpengesystemet ud fra arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger, og det står vi fast ved. Men det skal naturligvis ikke stå alene. Vores opgave er at få arbejdsmarkedsindsatsen til at fungere optimalt, så virksomhederne begynder at ansætte igen,« siger Nadeem Farooq.

»Hidtil har vi ikke fået nok ud af indsatsen, så derfor er der brug for at gentænke arbejdsmarkedspolitikken. Men dagpengereformen består,« fastslår han.

I regeringens støtteparti, Enhedslisten, ser man positivt på at forkorte genoptjeningskravet, men ifølge arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø) er prisen - en kortere dagpengeperiode - for høj.

»Jeg kan godt forstå tankegangen bag den svenske model. Den er mere dynamisk, men i den nuværende situation, hvor vi har økonomisk krise og en stor ophobning af ledige, der står til at miste dagpengene, vil jeg være nervøs for at sænke dagpengeperioden yderligere,« siger han.

Enhedslisten har hidtil været en arg modstander af regeringens dagpengereform, først og fremmest forkortelsen af dagpengeperioden fra fire til to år. I dag er partiet klar til at acceptere forkortelsen, men man mener fortsat, at genoptjeningskravet er alt for stort.

»Vi foreslår, at man sætter genoptjeningskravet ned til tre måneder. Vi skal ud af den situation, hvor tusindvis af danskere mister dagpengene, og vi har brug for noget, der virker her og nu,« siger Christian Juhl.

Dagens Gossip