R vil skræmme landbruget fra sprøjtegifte

Frivillige aftaler med landbruget om sprøjtegifte virker ikke. Det viser en ny statistik fra Miljøstyrelsen om brugen af sprøjtemidler med al tydelighed.

Det siger den radikale miljøordfører, Lone Loklindt.

- Nu er det første skridt taget med et nyt afgiftssystem, der gør de farlige stoffer dyrere og de mindre miljøskadelige billigere. Det skulle meget gerne afholde landmændene fra at bruge dem, sige Lone Loklindt.

- Men derudover er der brug for konsulentvejledning og mere kontrol af hvordan miljømidlerne bliver anvendt, hvis landmændene i fremtiden skal ændre adfærd.

En ny statistik fra Miljøstyrelsen over brugen af sprøjtemidler viser, at danske landmænd ikke alene sprøjter deres marker mere og mere. De midler, de bruger, er de seneste år også blevet markant farligere for miljøet og mennesker helbred, skriver Politiken.

- Rent drikkevand har meget høj prioritet for danskerne, så hvis vi skal hen imod, at landbruget ikke er så udskældt et erhverv, så skal landbruget tage undersøgelsen alvorligt, siger Lone Loklindt.

Regeringen kommer snart med en sprøjtestrategi, som vil indeholde mål og flere tiltag til at vende udviklingen.

Ud over en ny strategi er det nødvendigt fortsat at forske i miljøgiftes skadevirkninger, mener Lone Loklindt.

Miljøstyrelsen har for første gang kortlagt udviklingen i giftigheden af de stoffer, landbruget bruger. Den viser, at stoffernes miljøbelastning fra 2007 til 2011 er steget med 35 procent.

Landbruget erkender, at der de seneste år er sket en stigning i salget af farlige sprøjtemidler. Men afviser dog, at stofferne havner i miljøet og grundvandet.

Dagens Gossip