Råd: Det offentlige driver unfair konkurrence i det private

Der er i flere tilfælde tale om unfair konkurrence, når det offentlige driver forretning på områder, hvor også private virksomheder opererer.

Det fastslås i en ny rapport fra Konkurrencerådet, som anbefaler at skærpe reglerne for offentlige aktører på private markeder. Det fortæller formand for Konkurrencerådet Christian Schultz:

- Konkurrencerådet anbefaler en præcisering af reglerne, så flere offentlige aktører undgår at begrænse effektiv konkurrence, når de driver erhvervsvirksomhed.

- Anbefalingerne vedrører både prissætning, adgang, tilsyn og virksomhedernes klagemuligheder.

Dansk Erhverv, der repræsenterer 17.000 virksomheder, har kendt til problematikken længe og efterlyst politisk handling.

Markedschef Jakob Scharff kalder det "en skandale", at offentlige myndigheder har haft mere eller mindre frie tøjler til at konkurrere på kommercielle markeder.

- Det er et problem, når for eksempel en offentlig uddannelsesinstitution går ind og udvikler digitale læremidler i direkte konkurrence med det private marked, siger han og fortsætter:

- Vi får stribevis af henvendelser fra virksomheder, der er kommet i klemme, fordi offentlige tilbud går i direkte konkurrence med deres kerneydelse. De fleste virksomheder oplever det som Davids kamp mod Goliat.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) udtaler i en skriftlig kommentar, at han nu vil drøfte med resten af regeringen, hvordan det bedst kan lade sig gøre i praksis at imødekomme anbefalingerne og få løst problemet.

- Det er vigtigt for regeringen, at offentlige aktører ikke kvæler eksistensgrundlaget for dygtige, private virksomheder ved at gå ind på markeder på konkurrenceforvridende vilkår.

- Det skader i sidste ende både forbrugerne, virksomhederne og væksten i Danmark, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip