Radikal: Mørklægning i kvælstofsag er magtfordrejning

Skrevet af admin

14/07/2016

Mest læste i dag

Når regeringen mørklægger centrale oplysninger for medierne og offentligheden i den ombruste sag om landbrugspakken, er det et tegn på en regering, der ingen respekt har for demokratiet og folkestyret.

Det mener Ida Auken, der er tidligere miljøminister og nuværende miljøordfører for De Radikale.

- Det er en større og større skandale, der udvikler sig her. Det er en demokratisk skandale, siger hun.

Hun kalder mørklægningen for "et klart brud" på offentligheds- og miljøoplysningsloven.

- Vi har netop lavet lovene for at sætte klare regler for, hvilke aktindsigter der skal gives, og hvilke der ikke skal, og særligt miljøområdet er vigtigt, fordi vi har internationale regler på området.

- Det er simpelthen et brud på loven, det her. Det er en magtfordrejning, og det er ganske enkelt uværdigt.

Hun vil sørge for, at sagen går videre til Folketingets Ombudsmand, men antyder, at hun er også klar til at gå længere end det.

- Der er ikke andre sanktionsmuligheder, end at et flertal i Folketinget mister tilliden til regeringen, og jeg har svært ved at se, hvordan De Konservative og DF kan sidde det her overhørig, når de gang på gang bliver snydt, siger Ida Auken.

Hos Dansk Folkeparti er man da heller ikke tilfreds med regeringens gøren og laden, hvis loven om offentlighed er blevet brudt, som eksperter vurderer, at den er.

- Det er bare ikke i orden, siger miljøordfører for Dansk Folkeparti Pia Adelsteen.

- Man skal overholde den offentlighedslov, der er. Det bør være sådan, at de regler og love vi har, dem overholder man selvfølgelig, siger hun.

Samtlige partier i rød blok udtrykte mistillid til daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), da det kom frem, at landbrugspakken ikke var så grøn, som den gav udtryk for at være.

Det endte med, at ministeren måtte gå af.

De Konservative udtrykte også mistillid til Eva Kjer Hansen, men fastholdt støtten til regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det er ikke muligt at få en kommentar fra De Konservative grundet ferietid, oplyses det til Ritzau.

/ritzau/