Radikale afviser automatisk asyl til syrere

Denne nye praksis fra det svenske svar på Udlændingestyrelsen, Migrationsverket, er dog ikke noget, vi bør lade os inspirere os af i Danmark, mener Det Radikale Venstres udlændingeordfører, Zenia Stampe (R), der er tilfreds med de nuværende asylregler.

»Vi skal holde fast ved, at den enkelte flygtning skal gennem en individuel og konkret vurdering. Allerede i dag får langt de fleste syriske flygtninge asyl i Danmark, så der er ingen grund til at lave særregler. Hvis man er forfulgt, har man krav på asyl, uanset hvor man kommer fra,« siger Zenia Stampe.

»Vi vil behandle alle lige,« understreger hun.

De svenske asylregler adskiller sig også markant fra de danske, i og med at svenskerne giver permanent opholdstilladelse til flygtningene. I Danmark kan man først gøre sig forhåbninger om permanent ophold efter fem år i landet, og det er der ifølge den radikale ordfører heller ingen grund til at rokke ved.

»Mulighederne for at få permanent opholdstilladelse i Danmark er gode nok,« fastslår Zenia Stampe.

Hos Enhedslisten er integrationsordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) mere positivt stemt over for den svenske praksis. Hun påpeger, at mange syriske flygtninge er strandet på danske asylcentre, fordi situationen i deres hjemland er for farlig til, at man kan sende dem hjem.

»De danske myndigheder sætter de mennesker i en helt urimelig situation. De kan ikke få asyl, fordi de ikke er i fare, men man tør alligevel ikke sende dem tilbage til Syrien. Man kan ikke bare lade dem sidde og kukkelure på flygtningecentrene, så de bør alle få opholdstilladelse,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Dansk Folkepartis ordfører på udlændingeområdet, Martin Henriksen (DF), tager sig til hovedet over den svenske praksis, som han kalder »helt vanvittig«.

»Svenskerne er ved at udskrive en blankocheck til alverdens menneskesmuglere. Garanteret opholdstilladelse er en dyr vare, som de kan sælge til folk, og det kan få vidtrækkende negative konsekvenser, også for os herhjemme, hvis smuglernes rute går gennem Danmark,« siger han.

FNs Flygtningehøjkommissariat anslår, at to millioner syrere er flygtet ud af landet siden borgerkrigens start. Dertil kommer omkring fem millioner internt fordrevne flygtninge.

Mens knap 7.000 syrere har søgt om asyl i Sverige i løbet af årets første halvdel, har Danmark modtage mindre end 1.000 flygtninge fra Syrien.

Dagens Gossip