Radikale efterlyser klar tale om EU fra DF

Det vækker hovedrysten på Christiansborg, at Dansk Folkeparti i tirsdagens udgave af Jyllands-Posten slog til lyd for, at danskerne skal til folkeafstemning, hvis de britiske vælgere på torsdag stemmer for at forlade EU.

For hvad er det egentlig, DF vil sætte til afstemning, spørger flere partier.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, er en af dem, der undrer sig.

- Kristian Thulesen Dahl flyder lidt på en badebillet i EU-politikken. Det er et fatamorgana, han vil stemme om, siger Østergaard.

- Det vil være rart med ren tale fra DF om, hvad det egentlig er, de ønsker sig.

Kristian Thulesen Dahl sagde tirsdag til Jyllands-Posten, at det bør udløse en lignende dansk afstemning, hvis briterne stemmer imod fortsat EU-medlemskab.

- Der kan komme en vigtig hybrid ud af det. Så vil jeg have en folkeafstemning til at afklare, om Danmark ønsker sådan en løsning, sagde Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

- Den danske befolkning skal have lejlighed til at tage stilling til, om vi vil have det, som vi har det, eller om vi vil gå i samme, mindre forpligtende retning som Storbritannien.

Morten Østergaard påpeger, at Thulesen ikke foreslår en afstemning for eller imod at træde ud af EU, sådan som Enhedslisten ønsker.

- Vi har brug for at høre, hvad han mener, at Danmarks forhold til EU skal være, uafhængigt af andre lande, siger Morten Østergaard.

De Radikales holdning til EU er der til gengæld ingen tvivl om.

- Vi ønsker ikke Danmark ud af EU, og derfor ønsker vil heller ikke sådan en afstemning.

/ritzau/

Dagens Gossip