Radikale kurdere tager skyld for bombe og 37 liv

Skrevet af admin

17/03/2016

Mest læste i dag

Radikale kurdere tager skylden for det selvmordsangreb, der søndag var rettet mod Ankara, og som indtil videre har kostet 37 mennesker livet.

Det er gruppen Kurdistans Frihedsfalke (TAK), udbryder af og knyttet til Kurdistans Arbejderparti (PKK), der hævder at stå bag.

- Der blev udført et selvmordsangreb om aftenen 13. marts i den tyrkiske hovedstads gader. Vi udførte dette angreb, skriver Kurdistans Frihedsfalke (TAK) i en erklæring.

Selvmordsangrebet, der var rettet mod en busholdeplads centralt i Tyrkiets hovedstad, blev ifølge TAK udført som hævn for den tyrkiske regerings kamp mod kurdere i den sydøstlige del af landet.

Kurdistans Frihedsfalke tog også skylden for den bombe, som i februar kostede knap 30 mennesker livet - også i Ankara.

Dengang blev udmeldingen fra TAK afvist af regeringen.

TAK skriver, at det ikke var hensigten at dræbe civile søndag. Målet var de tyrkiske sikkerhedsstyrker. Gruppen hævder, at mange civile blev dræbt, da politiet greb ind - uden at forklare hvordan.

Kurdistans Frihedsfalke advarer om, at flere civile "uundgåeligt" vil miste livet.

Kurderne i PKK, der kæmper for et kurdisk hjemland i den sydøstlige del af Tyrkiet, indledte et væbnet oprør i 1984.

Dengang krævede PKK uafhængighed, men kravet er siden ændret til mere autonomi og flere rettigheder for det kurdiske mindretal.

Den tyrkiske regering og ledelsen af PKK har forhandlet for at finde fred. Men en to og et halvt år lang våbenhvile brød sammen i juli 2015.

Omkring 40.000 mennesker, de fleste kurdere, er blevet dræbt under konflikten siden 1984.

Ved nytår erklærede den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, ifølge nyhedsbureauet AFP, at landets sikkerhedsstyrker dræbte 3100 PKK-medlemmer i 2015 i det sydøstlige Tyrkiet og i det nordlige Irak.

/ritzau/Reuters