Radikale om EL-krav: Der skal være råd til deres forslag

Skrevet af admin

18/04/2014

Dagens topnyheder

Enhedslisten mener, at regeringen har svigtet sine valgløfter om bekæmpelse af uligheden i Danmark, og derfor skal den stigende ulighed på dagsordenen, når der senere på året skal forhandles finanslovaftale for 2015.

Hverken De Radikale eller Socialdemokraterne har dog tænkt sig at gå ind i finanslov-diskussionen endnu.

- Vi tager positivt imod, at Enhedslisten allerede nu lægger op til forhandlinger, men jeg vil ikke forhandle finanslov i hverken påsken eller i pressen, siger De Radikales finansordfører, Christian Friis Bach, til Ritzau.

Samme udmelding kommer fra Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Nick Hækkerup.

- Det er tidligt at stille krav til forhandlingerne et halvt år før, at de går i gang. Enhedslisten kan nå at sige 10, 20, 30 eller 100 nye ting fra nu af og til efteråret, som de vil have som centralt element.

- Der bliver jeg nødt til at sige, at de må gøre regnebrættet op og så komme med kravene, når forhandlingerne begynder, siger han.

Næstformanden for Enhedslistens folketingsgruppe, Pernille Skipper, kræver fredag, at regeringen fokuserer på den stigende ulighed i Danmark.

- Budskabet er, at hvis regeringen vil leve op til deres egne valgløfter om at mindske ulighed og fattigdom i Danmark, så er den næste finanslov den sidste chance.

- Og skal den finanslov laves med Enhedslisten, så skal det være en aftale, der mindsker uligheden, og det kan gøres på mange forskellige måder, siger hun.

Enhedslistens krav kommer i kølvandet på en ny Cevea-analyse, hvor Danmark er raslet fra førstepladsen ned på en 14.-plads på listen over de mest lige lande i Europa.

Pernille Skipper nævner en forbedring af forholdene for unge kontanthjælpsmodtagere og halvering af genoptjeningsperioden for dagpenge som måder, uligheden kan bekæmpes på.

Christian Friis Bach slår dog fast, at regeringen gerne vil arbejde for mere lighed.

- Regeringen vil gerne skabe et lige samfund, men vi må ikke sætte økonomien over styr.

- Vi vil ikke måle enhver reform på, hvordan den påvirker uligheden på meget kort sigt, for så spænder vi ben for det lange sigt og for det, der gør, at vi kan have et lige samfund om 10 og 20 år, siger han.

Socialdemokraterne og De Radikale har indtil videre forbigået Enhedslisten som samarbejdspartner, når de store reformer og finanslove skal strikkes sammen.

/ritzau/