Radikale: Regeringen er presset i asylspørgsmålet

Skrevet af admin

11/09/2015

Mest læste i dag

Venstre-regeringen er bekymret for enten at blive tvunget ind i de kommende flygtningekvoter eller at måtte forlade Dublin-forordningen, viser et regeringsnotat.

Den bekymring forstår De Radikales EU-ordfører, Rasmus Helveg Petersen, godt.

- Det understreger, hvor svært det er at gøre noget alene, når alle de andre lande gerne vil lave en samlet løsning

- Regeringens dilemma er, at man gerne vil have fordelene ved den nuværende Dublin-forordning, men ikke vil have ansvaret for den nye.

- Den nuværende forordning fungerer ikke længere, og Europas ledere er i gang med at lave et nyt system, mens Danmarks leder prøver at beskæftige sig med, hvordan man ikke kan bidrage, siger den tidligere klima- og energiminister til Ritzau.

Mandag mødes EU's indenrigsministre om flygtninge- og migrantkrisen. Danmark sender integrationsminister Inger Støjberg (V).

EU-Kommissionen lægger op til en kvotefordeling af 160.000 flygtninge og en tilpasning af Dublin-forordningen.

Den nuværende Dublin-forordning betyder blandt andet, at Danmark via en parallelaftale kan sende registrerede flygtninge retur til det land, de kommer fra. Men det system er i dag reelt brudt sammen på grund af flygtningesituationen i Europa.

Regeringen holder fast i, at Danmark tager sin del af ansvaret, men det mener Rasmus Helveg Petersen ikke.

- Vi mangler at bevise, at vi er en medspiller til at løse problemet.

- Det skal regeringen gøre samtidig med, at den indrykker asylannoncer i libanesiske aviser og spørger om, hvorvidt Sverige ikke vil modtage flygtninge - altså ting, der peger i den anden retning, siger Rasmus Helveg Petersen.

Spørgsmål: Kan Danmark lande en ny parallelaftale, hvis vi fastholder et nej til at indgå i en kvotefordeling?

- Det ville være en svær forhandlingsposition for os at sige, at vi gerne vil have en ordning som nu, selvom de andre lande laver et nyt system samtidig med, at vi i øvrigt ikke vil deltage i arbejdet om en kvotefordeling, siger han.

Spørgsmål: Det ville være besværligt, men ikke umuligt at indgå en ny parallelaftale?

- Det kan jeg ikke sige, men jeg kan da se, at der i Sverige blandt politikerne er irritation over den danske holdning. Så jeg tror ikke, vi har en god forhandlingsposition.

/ritzau/