Radikale roser dagpengeanbefalinger: Det hele ser godt ud

- Det hele ser godt ud.

Sådan siger De Radikales beskæftigelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen, om de overordnede anbefalinger til et nyt dagpengesystem, som Dagpengekommissionen fremlægger mandag, men som flere medier allerede har fået fat i.

- Det er positivt, at kommissionen finder en mere fleksibel model, som ser ud til at betyde, at det også bliver attraktivt for både arbejdsgiver og arbejdstager at tage korttidsansættelser.

- Det er noget af det, vi har været rigtig optaget af, siger Sofie Carsten Nielsen.

Dagpengekommissionen, som i sin tid blev nedsat af den daværende SR-regering, anbefaler blandt andet, at ledige skal have mulighed for at forlænge dagpengeperioden fra to til højst tre år, hvis de arbejder undervejs.

Desuden skal der indføres to dage uden dagpenge hvert kvartal. Men hvis man arbejder mindst en uge om måneden slipper man for karensdagene.

- Det vil gøre, at vi kommer til at få besat nogle korttidsansættelser, som har været svære at besætte. Det vil gøre, at man kommer tættere på arbejdsmarkedet, siger Sofie Carsten Nielsen.

De Radikale betoner samtidig, at et flertal i Dagpengekommissionen har fundet en løsning, som ikke kommer til at koste mere end det hidtidige system. Det var en præmis for kommissionens arbejde.

- Man har faktisk fundet en model, hvor man ikke tager penge fra den øvrige velfærd, og det, synes jeg, er rigtig godt, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun vil dog ikke udelukke at bruge ekstra penge på et nyt system, som blandt andet Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, har foreslået.

- Vores udgangspunkt er, at der ikke skal findes flere penge. Men vi går ind til forhandlingerne, og så må vi tage den derfra. Det er regeringen, der spiller ud, siger Sofie Carsten Nielsen.

Spørgsmål: 6700 personer vil årligt opbruge retten til dagpenge, hvis man gennemfører anbefalingerne. Er der holdbart?

- Jeg synes, at det virker som en god model, kommissionen lægger frem. Det bedste vil være, at alle kommer i arbejde.

- Der vil være mennesker, der opbruger dagpengeretten, og så har vi heldigvis et godt sikkerhedsnet til dem, mener Sofie Carsten Nielsen.

/ritzau/

Dagens Gossip