Radikale Venstre: Vi skal ikke forkøbe os i kampfly

Radikale Venstre vil endnu ikke sige, hvorvidt regeringens anbefaling om at erstatte Danmarks F-16-fly med kampfly af typen F-35 er fornuftigt.

Men det er afgørende at træffe en beslutning om det historiske indkøb af kampfly med økonomien for øje, understreger partiets forsvarsordfører, Martin Lidegaard.

- Vores opfattelse er, at vi skal have så gode fly som muligt, så billigt som muligt. Så nu vil vi læse regeringens udspil og beslutningsgrundlag meget grundigt, og så vil vi gøre, hvad vi kan for at få regningen ned, siger han.

Regeringen indstiller kampflyet F-35 (Joint Strike Fighter) til at være det kampfly, der skal erstatte Danmarks F-16-fly. Det erfarer TV2.

Mere præcist er det en ordre på 27 fly af typen F-35A Lightning II, der produceres af Lockheed Martin, som bliver regeringens anbefaling.

- Jeg tør ikke sige på nuværende tidspunkt, hverken om F-35 er det rigtige valg, eller om 27 er det rigtige antal. Men det er da på den rigtige side af 30, siger Martin Lidegaard.

- Vi har den klare opfattelse i Radikale Venstre, at vi skal passe på, at vi ikke forkøber os i kampfly. Så jeg er glad for, at vi er landet under 30. Og jeg håber, at vi kan komme længere ned, siger han.

Nyt Kampfly Program-kontoret under Forsvarsministeriet har for kort tid siden afleveret sin evaluering af de tre kandidatfly - det fælleseuropæiske Eurofighter og de to amerikanske fly F18 Super Hornet og F-35 (Joint Strike Fighter) - til Forsvarsministeriet.

Herefter er der lagt op til, at de øvrige partier (SF, R, K, S, DF, LA) får mulighed for at se rapporten, og forsvarsforligskredsen beslutter, hvad der skal være Danmarks kampfly i de næste i hvert fald 30 år.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) vil ifølge en pressemeddelelse fra regeringen oplyse om regeringens anbefaling på et pressemøde klokken 10 torsdag.

/ritzau/

Dagens Gossip