Radikale vil lade briter tale ud om Irak-krig i Folketinget

Det er oplagt at invitere forfatterne bag den britiske rapport om krigen i Irak til Danmark for at høre, om der er steder, hvor Danmark kunne tage ved lære.

Det mener fungerende politisk ordfører Lotte Rod fra De Radikale.

I en britisk rapport offentliggjort onsdag bliver der rejst kritik af den britiske deltagelse i Irak-krigen. Danske soldater kæmpede side om side med de britiske, og derfor vil det være spændende at invitere til en åben høring i Folketinget, lyder det.

- Det er vigtigt, at soldaterne og vi som land bliver klogere på, hvad der egentlig skete, og hvad vi kan lære til næste gang. Nu, hvor vi ikke kan få en egentlig kommission i Danmark, skal vi i hvert fald lære, alt det vi kan af briterne, siger Lotte Rod.

Hovedforfatter bag rapporten er diplomaten John Chilcot, der onsdag fremlagde kommissionens arbejde.

I Danmark nedsatte den røde regering Irak-kommissionen i 2012, men den blev lukket som noget af det første, da Venstre overtog regeringsmagten sidste sommer.

I stedet skal det militære engagement i krigene i Kosovo, Irak og Afghanistan undersøges gennem en uvildig udredning. Flertallet består af blå blok samt Alternativet, som dog har kaldt det en "skandale" at lukke kommissionen. Partiet ønsker den genåbnet.

Den uvildige kommission skal nemlig ikke placere et juridisk og folkeretligt ansvar. Derfor kræver en samlet rød blok fortsat kommissionen genåbnet.

- Vi kan blive klogere på baggrunden, og hvad vi skal lære til næste gang. Vi havde i Radikale Venstre gerne set, at vi fik en egentlig Irak-kommission, som kunne undersøge det til bunds, men det har regeringen sløjfet.

- Så er det næstbedste, at vi bruger den engelske undersøgelse til at blive klogere, siger Lotte Rod.

Radikale vil nu undersøge, om der skulle være andre partier, som bakker op om idéen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip