Radikale vil støtte militæraktion i Syrien

Det erkender partiets udenrigsordfører, Rasmus Helveg Petersen (R), efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag meldte ud, at Danmark meget vel kan følge med, hvis USA og Storbritannien går ind i den syriske konflikt med militærmagt. Også selv om det bliver uden et FN-mandat i ryggen.

»Det er et udtryk for den frustration, som vi alle sammen har i forhold til, at det ikke er lykkes at få et mandat fra FNs Sikkerhedsråd, der kan varetage situationen i Syrien ordentligt,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Han påpeger, at man er ved at være nået til det punkt, hvor det er på tide at gøre noget uden om FN:

»Hvis FNs Sikkerhedsråd på baggrund af oplysninger fra observatørerne stadigvæk ikke er i stand til at levere et mandat, der kan bruges til at stoppe overgrebene, så ved jeg næsten ikke, hvad man skal stille op med det FN-spor længere,« siger den radikale ordfører.

Spørgsmål: Så hvis man er nået dertil, er I så parate til at bakke op om en militær indgriben i Syrien uden om FN?

»Ja. Altså i praksis vil det jo ikke være os, der skal gribe ind. Det er jo ikke aktuelt at snakke om, at Danmark skal i krig. De eneste, der i virkelighedens verden har ressourcer til at gøre noget militært, er selvfølgelig USA«.

Spørgsmål: Søndag sagde du, at det ikke ville komme på tale at fravige FN-sporet. Er det her en kovending?

»Ja, altså vi vil jo ikke fravige FN-sporet. Vi vil jo have, at det er FNs Sikkerhedsråd, der ordner det her. Men hvis vi ud fra de beviser, der nu kommer ind fra observatørerne om brug af kemiske våben mod civilbefolkningen, stadigvæk ikke kan få et svar ud af FN-sporet, så må jeg jo nok erkende, at det ikke er muligt at komme længere ad det spor,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Han understreger, at han ikke ser en invasion i Syrien som en realistisk mulighed.

»Jeg tror, at sporene fra Afghanistan og Irak skræmmer for meget til, at amerikanerne kunne finde på at invadere Syrien. Jeg kunne forestille mig, at det ville blive noget i retning af noget fjernkrig, hvor man fjerner nogle af Assads muligheder. Jeg kan ikke forestille mig, at man vil gå på jorden«.

Spørgsmål: Udmeldingen fra Thorning kom samtidig med Storbritanniens meddelelse om, at man lægger planer for, hvordan man eventuelt kan gribe ind i Syrien. Er der sket en koordinering mellem Danmark og Storbritanniens holdning, eller Danmark og USAs holdning?

»Det er jeg ikke bekendt med«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip