Radikalt bagland udfordrer Vestager om Syrien

På de Radikales landsmøde i weekenden agter kræfter i partiet at sende en resolution til afstemning, som skal gøre det til partiets politik at afvise et militært indgreb i Syrien uden om FN.

Emil Dyred (R) er næstformand for partiets hovedbestyrelse og er en af stillerne bag resolutionen, som forventes fremsat inden lørdagens landsmøde. Selv om et militært angreb på Syrien er blevet mindre realistisk de seneste dage, sætter han spørgsmålstegn ved, om det var klogt af den danske regering at være blandt de første til at støtte militær magtanvendelse.

»Jeg synes, den danske regering var alt for hurtigt ude, og der er ekstremt mange problemer i at køre FN ud på et sidespor på den måde. Jeg forstår ikke, hvorfor den danske regering forsøger at placere sig så hårdt i den sammenhæng. Det bidrager kun til at underminere en skrøbelig international rets­orden,« siger han.

Partitoppen er ikke tvunget til at følge resolutionen, hvis den vedtages, men den vil være et kraftigt signal til de Radikales formand, Margrethe Vestager (R), om, at hun ikke har partiet med sig, hvis der kommer et amerikansk angreb på Syrien støttet af Danmark.

Og meget tyder på, at store dele af de Radikales bagland er parat til at trodse parti­toppen i spørgsmålet.

I en helt ny rundspørge, som Berlingske Research har foretaget, har 45 ud af 88 radikale lokalformænd svaret. Kun 31 procent er enige i, at partiet kan støtte et militært angreb på Syrien, hvis der ikke foreligger et FN-mandat.

44 procent bakker ligesom Viborgs lokalformand, Uffe Munksgaard (R), op om, at der skal være et FN-mandat, før man kan gribe militært ind i Syrien.

»Jeg er pacifist og har aldrig været specielt enig i den aktivistiske udenrigspolitik. Man stikker hånden ind i en hvepserede, hvis man går ind i Syrien, og så kan man jo spørge sig selv, om man får noget ud af det,« siger Uffe Munkgaard, som hellere havde set, at regeringen havde forholdt sig afventende i begyndelsen af forløbet.

Amerikanernes ønske om at angribe Syrien militært med støtte fra Danmark og Frankrig er lige nu sat på standby til fordel for jagten på en diplomatisk løsning. Amerikanerne opretholder fortsat truslen om militær indgriben, men er samtidig gået videre i samarbejdet med russerne om at afvæbne den syriske leder, Bashar al-Assad, for kemiske våben. Det er endnu uvist, om det kan lade sig gøre i praksis, og det militære angreb er derfor stadig en mulighed, men det har længere udsigter end for blot få dage siden.

Mette Annelie Rasmussen (R) er formand for de Radikales internationale udvalg, og hun bakker op om arbejdet med resolutionen.

Hun mener, at den danske regering hurtigt burde have meldt ud, at den i stedet var klar til at gøre en større humanitær indsats i Syrien.

»Jeg vil være ked af det, hvis Danmark skulle i krig uden et FN-mandat og uden en global konsolidering. Jeg kunne godt have tænkt mig, om vi havde overvejet det grundigere og talt med vores europæiske kolleger, inden vi meldte så entydigt ud. Der var jo næsten ingen af dem, som gik med,« siger hun.

Centralt på Christiansborg får udmeldingerne fra baglandet ikke umiddelbart partiets politikere til at ændre politik. Partiets udenrigsordfører, Rasmus Helveg Petersen (R), har tænkt sig at gå på talerstolen til landsmødet for at forklare baglandet, hvorfor han bakker op om et muligt amerikansk angreb på Syrien.

»FN er hjerteblod for os Radikale, og vi har den generelle betragtning, at der altid skal være et FN-mandat, før der kan være militære interventioner. Vi har så behandlet spørgsmålet i Folketingsgruppen, hvor vi har opstillet otte kriterier for, hvornår vi mener, at man kan gå militært ind i et land uden et mandat fra FN. Alle de otte punkter er opfyldt i tilfældet Syrien,« siger han til Berlingske.

På spørgsmålet om, hvorvidt de Radikale på Christiansborg er gået for vidt i forhold til deres eget bagland, og hvad der er radikalt hjerteblod, svarer Rasmus Helveg Petersen:

»Som jeg har sagt, har vi vedtaget otte principper, og det er på den basis, at vi med ord har støttet muligheden for en amerikansk intervention. Jeg vil fremføre de otte punkter over for landsmødet«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip