Rajoy erklærer sig som vinder af spansk valg

Spaniens fungerende premierminister, Mariano Rajoy, siger, at han ved søndagens parlamentsvalg har vundet retten til fortsat at lede landet.

- Vi har vundet valget og kræver retten til at regere, siger Rajoy, lederen af det konservative Partido Popular (PP) i en sejrstale ifølge dpa.

Meldingen kommer, efter at PP fik flest stemmer ved parlamentsvalget. Partiet vandt 137 mandater, hvilket er en fremgang fra de 123, som partiet fik ved valget i december.

Alligevel er det langt fra de 176 pladser, som kræves for at sidde på flertallet i det spanske underhus, hvor der er 350 sæder.

Mariano Rajoy fortsatte som premierminister efter valget i december, fordi det aldrig lykkedes et flertal at blive enige om at pege på en anden regeringsleder.

Socialdemokraterne i PSOE har fået 85 pladser i parlamentet svarende til 22,7 procent af stemmerne, mens venstrefløjsalliancen Podemos får 71 mandater, hvilket er mindre end forventet.

Det er usikkert, hvem Rajoy vil forsøge at arbejde sammen med denne gang for at danne en bæredygtig regering. Det liberale parti Ciudadanos har sikret sig 32 pladser, men selv med dem har Partido Popular ikke flertal.

Dermed ser situationen for premierministeren ikke meget anderledes ud, end den gjorde inden søndagens valg.

Siden december har Spanien været styret af et slags forretningsministerium, fordi der ikke har kunnet opnås enighed om at danne en regering.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip