Raket-amatører skyder af igen med kurs mod stjernerne

Skrevet af admin

22/07/2016

Dagens topnyheder

Lørdag eller søndag sender foreningen Copenhagen Suborbitals igen en raket op fra vandet ud for Nexø på Bornholm. Det endelige mål er at sende en mand i rummet med en raket, foreningen selv bygger.

Derfor er opsendingen af Nexø-raketten i weekenden bare et skridt på vejen, lyder det fra foreningens talsmand, Mads Wilson.

- Nexø-raketten er den mest avancerede raket, vi nogensinde har bygget. Det er meningen, den skal flyve cirka seks kilometer op.

- Vi skal teste de delsystemer, som senere skal bruges til den store Spica-raket, vi arbejder på. Alle de test, vi laver, er målrettet at bygge en raket så stor, at den kan sende et menneske i rummet, siger han.

Hvis alt går vel, sender de mange frivillige i foreningen raketten op lørdag omkring klokken 12. Men faktisk skulle selvsamme raket have haft sin flyvetur allerede sidste år, hvor den var bygget færdig. Men det satte tekniske problemer og dårligt vejr en stopper for.

- Det var et stort antiklimaks. Men sådan er det. Vi plejer at sige, at når det handler om raketvidenskab, så bruger man 90 procent af tiden på at slå hovedet ind i væggen og resten af tiden på at lykkes med noget, siger Mads Wilson.

Det er tre år siden, foreningen sidst sendte en raket op. Siden sidste år har de danske entusiaster også arbejdet videre på den næste raket, der inden for et par år skal teste nye systemer.

Men der er stadig et langt, sejt træk hen mod målet om selv at sende en mand i rummet, lyder det fra Mads Wilson.

- Vi håber på, at det kan ske inden for fem til ti år. Men det er meget afhængigt af, hvor mange penge vi har til det. Foreningen er baseret på frivillig arbejdskraft, og alle pengene er fra private donationer og lignende.

- Den raket, vi sender op nu, koster omkring en kvart million kroner i materialer. Den endelige rumraket vil koste flere millioner, siger han.

Copenhagen Suborbitals er ifølge eget udsagn verdens eneste amatørrumprogram og har cirka 50 frivillige tilknyttet bygningen af raketterne.

/ritzau/