Raketekspert: Virgin ignorerede sikkerhedsadvarsler

Skrevet af admin

02/11/2014

Dagens topnyheder

Virgin Galactic, der stod bag opsendelsen af et rumfartøj fredag i USA, har "ignoreret" flere sikkerhedsadvarsler gennem de seneste år.

Det siger en sikkerhedsekspert i raketvidenskab, efter at et af selskabets rumfartøjer styrtede ned i Mojave-ørkenen under en testflyvning nord for Los Angeles i Californien.

Ulykken kostede en pilot livet, mens en anden pådrog sig alvorlige skader.

- Baseret på det arbejde, vi har lavet, inklusiv min rapport om håndteringen af lattergas, blev vi bekymret over, hvad der foregik i Virgin Galactic, siger hollandske Carolynne Campbell, der er ekspert i raketfremdrift.

Hun er tilknyttet International Association for Advancement of Space Safety, der er en non-profit organisation, som arbejder på at forbedre sikkerheden for rumsystemer.

Campbell kan dog ikke sige noget om fredagens tragiske ulykke, da hun endnu ikke har set "alle data." Men der er udstedt flere advarsler til Virgin siden 2007, da tre ingeniører døde under afprøvning af en raket på jorden, siger hun.

- Jeg sendte papirer til forskellige mennesker ved Virgin Galactic i 2009, og de blev ignoreret, siger hun.

Hun fulgte papirerne op med flere opkald til selskabet, som den excentriske iværksætter Richard Branson står bag.

- Jeg advarede dem om, at raketmotoren var potentielt farlig, siger hun.

Testflyvningen fredag var angiveligt den første, der gjorde brug af en ny form for brændstof, men det står ikke klart, om lattergas har været involveret.

Et hold af eksperter fra National Transportation Safety Board er rejst til Mojaveørkenen, hvor de skal prøve at finde ud af årsagen til fredagens ulykke.

Branson selv sagde lørdag på ulykkesstedet, at Virgin altid har haft stor fokus på sikkerhed.

- Sikkerhed har altid været vores førsteprioritet, sagde han og tilføjede, at selskabet ikke ville "skubbe blindt på" med dets ambitiøse rumprogram.

På længere sigt er det meningen, at Virgin Galactic vil tilbyde almindelige mennesker en flyvetur ud i rummet. Flere hundrede har allerede reserveret pladser og betalt et depositum på op mod 250.000 dollar (knap 1,5 millioner kroner) per billet.

/ritzau/AFP