Raketter fra oprørsområder spreder død i ukrainsk by

Skrevet af admin

24/01/2015

Dagens topnyheder

EU's formandsland vil hasteindkalde medlemslandenes udenrigsministre for at igen at drøfte, hvad man skal stille op, efter prorussiske oprørere i det østlige Ukraine har beskudt havnebyen Marjupol med raketter og dræbt mindst 30 mennesker.

Letland, som har formandskabet i EU i dette halvår, siger, at det vil forsøge at få et møde i stand mellem udenrigsministrene i den kommende uge.

Samtidig lader letland forstå, at Rusland har et ansvar for den seneste optrapning og helt åbenlyst "ikke er interesseret i en fredelig løsning på konflikten".

- De, som er ansvarlige for aggressionen, bør være klar over, at det internationale samfund uden tvivl skarpt vil reagere på en fortsat optrapning, lyder det i en erklæring fra det lettiske udenrigsministerium.

EU har sammen med USA siden sidste forår flere gange strammet de økonomiske sanktioner over for prominente russere, prorussiske separatister og banker som straf for, at de modarbejder en fredelig løsning på konflikten i Ukraine.

Snesevis af Grad-raketter slog fra morgenstunden ned i et beboelsesområde i et tæt befolket boligområde i Marjupol, og en ny bølge af raketter slog ned igen kort efter middag.

I de første meldinger blev der rapporteret om 10 dræbte, men dødstallet er senere blev opjusteret flere gange. Ifølge byens borgmester er næsten 100 mennesker såret.

- Det er klart, at alle i byen er meget bange, fortæller Eduard, en lokal beboer.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) siger, at raketterne blev affyret fra oprørskontrollerede områder i det østlige Ukraine.

- Grad-raketterne kom fra en nordøstlig retning, og Uragan-raketterne fra en østlig retning (fra områder red.) som begge kontrolleres af Donetsk Folkerepublik, lyder det fra et inspektionshold fra OSCE.

Forinden havde prorussiske separatister bebudet, at de ville iværksætte en offensiv mod Marjupol. Men de har ikke påtaget sig skylden for lørdagens raketangreb på byen.

Separatisternes mål er tydeligvis at erobre Marjupol, så de kan sikre en fri passage til den ukrainske halvø Krim, som Rusland i strid med folkeretten annekterede sidste år.

/ritzau/AFP