Ramte hårdt: Boligkrise skabte et nyt Udkantsdanmark

Boligkrisen gik især hårdt ud over Syd- og Vestsjælland, viser en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet, som baserer sig på registerdata fra over 75 procent af alle danske boligejere. Det skriver Politiken.

Hver sjette af boligejerne i Syd- og Vestsjælland er teknisk insolvente, da de skylder mere i deres boliger, end de kan sælges for.

Boligejerne er derfor i mange tilfælde tvunget til at blive boende, da de ville miste for mange penge på at sælge.

Blot fem procent af de københavnske boligejere er ifølge undersøgelsen teknisk insolvente, mens tallene lå på mellem otte og 12 procent i resten af landet.

»Man har ellers talt meget om unge i københavnske ejerlejligheder som boligkrisens ofre, fordi boligpriserne faldt mest der. Men vi ser nu, at de langtfra dominerer det samlede billede for hovedstadsområdet, hvor meget få er insolvente sammenlignet med resten af landet,« siger Morten Skak, der er lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet.

Han mener, at der må laves nye regler, der kan afbøde store udsving i boligpriserne. Reglerne kunne for eksempel indebære, at Nationalbanken kan sætte grænser for, hvor stor en del af folks boliglån der må være flekslån og have afdragsfrihed.

Han foreslår også, at skattestoppet på boliger fjernes, da det ifølge Morten Skak vil afdæmpe stigninger og fald i boligpriserne, fordi folk skal betale mere i skat, når deres bolig stiger i værdi, og omvendt.

Undersøgelsen bygger ifølge avisen på de seneste tal, som er fra 2010, og siden da er størstedelen af de danske ejendomspriser faldet yderligere.

I Realdanias Boligøkonomiske Videncenter kalder chef Curt Liliegreen det for »chokerende«, af det er gået så hurtigt, da det i 2003 blot var fire procent af boligejerne i Vest- og Sydsjælland, som var teknisk insolvente.

Han mener, at Syd- og Vestsjælland betaler prisen for, at banker, politikere og myndigheder ikke bremsede, at boligpriserne steg så voldsomt frem til 2006 og 2007, skriver Politiken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip