Rapport: Cykelryttere skal kunne dopingtestes om natten

Selvom rapporten omkring doping i dansk cykelsport, som Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund tirsdag offentliggjorde, hævder, at doping er mindre udbredt i dag, så foregår det stadig, og der skal tænkes nyt i bekæmpelsesarbejdet.

Derfor har undersøgelsesgruppen, som står bag rapporten, fremlagt flere forslag til at styrke indsatsen mod doping i cykelsporten.

Dette inkluderer eksempelvis, at rytterne kan blive banket op om natten for at blive testet.

De konkrete forslag til det internationale antidopingagentur (WADA) og andre dopingorganisationer lyder således:

* Der skal fortsat arbejdes på at udvikle forbedrede metoder til at monitorere rytternes whereabouts og biologiske profiler.

* Antidopingorganisationer gør brug af muligheden for at gennemføre dopingkontrol om natten ved begrundet mistanke om dopingbrug, blandt andet for at bekæmpe anvendelse af mikrodoser af doping.

* Antidopingorganisationer langtidsopbevarer udvalgte dopingprøver med henblik på mulig fornyet analyse af prøverne, når analysemetoderne er forbedrede eller nye er udviklet.

* WADA indfører procedurer, som sikrer, at oplysninger om blodværdier forsinkes for udøverne eller helt tilbageholdes, idet adgangen til værdierne kan udnyttes af de udøvere, der vil snyde med blodprofiler - for eksempel ved at tilpasse deres doping på baggrund af blodværdierne.

* WADA med flere styrker udviklingen af analysemetoderne og udviklingen af andre metoder til afsløring af doping, herunder forbedrer mulighederne for efterretningsarbejde og undersøgelser. I den forbindelse bør der sættes fokus på databeskyttelsesreglernes muligheder og begrænsninger, således at muligheden for udveksling af relevante oplysninger mellem antidopingmyndigheder, idrætsorganisationer, politi og andre myndigheder sikres.

* UCI implementerer regler for anvendelse af glukokortikoider svarende til reglerne i foreningen for professionelle cykelhold MPCC (Mouvement Pour un Cyclisme Crédible).

/ritzau/

Dagens Gossip