Rapport: Danmark udsættes for cyperspionage hver dag

Skrevet af admin

06/01/2016

Mest læste i dag

Danske myndigheder, virksomheder og borgere er hver dag i konkret og stor fare for at blive udsat for cyberspionage og cyberkriminalitet.

Det fastslår Center for Cybersikkerhed, der kommer med deres trusselsvurdering af netværkssikkerheden for de næste to år i en ny rapport.

Her lyder det, at truslen fra cyberspionage, der særligt rammer myndigheder og innovative virksomheder, er "meget høj", samt at truslen fra cyberkriminalitet, der også kan ramme almindelige borgere, ligeledes er "meget høj".

- Det betyder, at vi er vidende om, at det foregår i øjeblikket, og at vi er meget sikker på, det finder sted, siger chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, til Ritzau.

Ifølge rapporten kender centeret eksempelvis til "næsten daglige angrebsforsøg mod Udenrigsministeriets netværk, som Center for Cybersikkerhed tilskriver fremmede stater og statsstøttede grupper".

Thomas Lund-Sørensen kan ikke oplyse hvilke stater, der er tale om, men oplyser, at man føler sig sikker på, at det ikke er kriminelle hackere.

- Mange af de her angreb, som vi ser og er med til at håndtere, kræver relativt store ressourcer.

- At man udser sig et mål, har meget viden om målet, og at man gentagne gange forsøger at komme ind i systemet. En metode, som kræver en organisation, en struktur og nogle ressourcer som adskiller sig fra det, private hackere er i stand til at gøre, siger han.

I løbet af det sidste år har flere sager i medierne også bekræftet Center for Cybersikkerhed om, at cyberkriminalitet er en konkret og stor fare i Danmark.

Eksempelvis har der i efteråret været mange tilfælde af "ransomware-angreb", hvor almindelige menneskers oplysninger bliver taget som gidsel, så de tvinges til at betale en løsesum til kriminelle hackere for at få adgang til egne data.

Rapporten fra Center for Cybersikkerhed er ikke enestående. Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) udkom med en rapport i efteråret, hvor de også vurderede truslen for cyberspionage som ”høj”.

I november proklamerede både Venstre og Socialdemokratiet derfor, at de havde lovforslag på vej, der skal geare myndighederne og virksomheder til den forhøjede risiko for cyberspionage mod Danmark.

/ritzau/