Rapport: Danskerne ser matchfixing som stigende trussel

Skrevet af admin

26/02/2016

Dagens topnyheder

85 procent af danskerne ser matchfixing som en trussel mod sportens centrale værdier.

Sådan lyder konklusionen på en undersøgelse foretaget af Danmarks Idrætsforbund (DIF). Det er en stigning på fem procentpoint siden 2013.

- Det er positivt, at fokus på problemet stiger. Matchfixing er den største trussel mod professionel idræt i dag, siger direktør i DIF, Morten Mølholm, i en pressemeddelelse og uddyber:

- Aftalt spil går imod de centrale værdier i idrætten som spænding og at yde sit bedste. I yderste konsekvens mister folk lysten til at følge med, siger direktøren.

Bekymringen bakkes op af undersøgelsen. Således svarer mere end 80 procent, at interessen for sport falder ved mistanke om aftalt spil.

I DIF arbejder man målrettet med bekæmpelse af matchfixing, og forbundet peger på, at man som det første nationale forbund indførte regler mod matchfixing.

- Vi har den nationale ’Stop Matchfixing’-kampagne, hvor undervisere er på besøg i 150 af de mest udsatte klubber for at fortælle om reglerne og ikke mindst de store sportslige og personlige konsekvenser af matchfixing, siger Morten Mølholm.

Siden DIF’s regler trådte i kraft er der afsagt syv kendelser. Den øgede bevågenhed har en afgørende effekt på udviklingen.

- Opmærksomheden betyder, at flere sager kommer frem i lyset. Derfor er et stigende antal anmeldelser ikke nødvendigvis lig med et stigende problem.

- Det er et udtryk for, at vi får fat i flere overtrædere. Det er positivt og har en afskrækkende effekt på de udøvere, der får et fristende tilbud, forklarer Morten Mølholm.

Undersøgelsen viste desuden, at blandt foreningsmedlemmer anser mere end 90 procent matchfixing som en trussel mod idrættens troværdighed. Blandt frivillige trænere og ledere er tallet 97 procent.

I alt 1017 respondenter har deltaget i undersøgelsen.

/ritzau/