Rapport: Egyptiske voldtægtsmænd bliver ikke straffet

Skrevet af admin

17/04/2014

Dagens topnyheder

Det ser sort ud med retfærdigheden for kvinder i Egypten, hvor antallet af seksuelle overgreb er steget efter revolutionen i 2011, men ikke en eneste gerningsmand er stillet for retten, hedder det i en ny rapport.

Den Internationale Menneskerettighedssammenslutning (FIDH) har forfattet rapporten, og den anklager de egyptiske myndigheder for ikke at sørge for effektiv efterforskning og strafforfølgelse af gerningsmændene.

- Overlevende og vidner rapporterer om det samme mønster. Mange mænd omringede kvinderne, rev deres tøj af og befamlede dem, hedder det i rapporten.

Ved de store demonstrationer under Det Arabiske Forår blev en del kvinder, både egyptiske og udenlandske, voldtaget på offentlige steder. I januar 2012 blev også en dansk kvinde voldtaget i storbyen.

Rapporten fra FIDH beskriver, hvordan nogle kvinder blev voldtaget af flere mænd på en gang, og disse var ofte bevæbnet.

- Men indtil videre er ikke en eneste gerningsmand stillet for retten.

Ifølge rapporten er der registreret 250 sager om seksuelle overgreb mod kvinder i perioden november 2012 til januar 2014. Mange af disse overgreb er sket på Tahrir-pladsen midt i Kairo.

En 2013-måling, hvor man undersøgte kvinders rettigheder i 22 arabiske lande, viste, at situationen var værst i Egypten.

Det er således gået stik imod forventningen, da Det Arabiske Forår blev indledt med håb om, at kvinder ville få bedre vilkår i mere demokratiske samfund i Mellemøsten.

/ritzau/NTB