Rapport: Forskel mellem rig og fattig er global trussel

De store forskelle mellem rige og fattige, ekstreme vejrforhold og høj arbejdsløshed er de største trusler mod verden og den globale økonomi i det kommende årti.

Det er konklusionen i en ny rapport fra Det Verdensøkonomiske Forum, som i næste uge holder sit årlige topmøde i den schweiziske bjergby Davos.

- Den kroniske kløft mellem indkomsten for de rigeste og de fattigste borgere ses som den risiko, som er mest tilbøjelig til at forårsage alvorlige skader på globalt plan i det kommende årti, lyder hovedkonklusionen i rapporten med titlen "Global Risks 2014", der har bidrag fra over 700 eksperter.

I forhold til ekstreme vejrforhold som tørke og oversvømmelse, så er det ikke mindst mulige følgevirkninger som mangel på fødevarer og politisk og social ustabilitet, der vækker bekymring.

Og når det gælder risikoen forbundet med høj arbejdsløshed, så peges der på, at der både i industrilande og udviklingslande er problemer med at finde beskæftigelse til alle. Især den høje ungdomsarbejdsløshed vækker bekymring.

- Den generation, der bliver voksen i 2010'erne, står over for høj arbejdsløshed og usikre jobsituationer, hvilket hæmmer deres bestræbelser på at opbygge en fremtid og øger risikoen for social uro, står der i rapporten.

I rapporten understreges det også, at den risikofaktor, der potentielt kan gøre størst skade på den globale økonomi, er en ny finanskrise hos en af verdens store økonomier.

Mødet i Det Verdensøkonomiske Forum fra 22.-25. januar vil blive besøgt af mere end 2500 beslutningstagere fra regeringer, organisationer og erhvervsliv.

Blandt andet har flere end 40 regeringschefer meldt deres ankomst i Davos. Heriblandt Storbritanniens premierminister, David Cameron, Japans premierminister, Shinzo Abe, Irans præsident, Hassan Rouhani, og Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

Den danske regering vil blive repræsenteret af klima og energiminister Martin Lidegaard (R).

/ritzau/

Dagens Gossip